23948sdkhjf

Under "radaren" i alle år

Mens de fleste virksomheter gjør mest mulig for å bli synlig har Kjell Buind lagt stein på stein for å utvikle bedriften. Resultatet er solid kundemasse og teknologisk fortrinn, Buind AS kan praktisk talt serieprodusere prototyper. Med egenutviklet programvare og fullt fokus på forenkling og forbedring har Buind noe å lære bort til norsk industri.

Like nord for Hønefoss finner vi Buind AS, litt gjemt inne på Hensmoen næringspark. For fem år siden flyttet maskineringsbedriften hit etter at man vokste ut av de gamle lokalene på Tyristrand. Med krevende kunder som Nammo AS, NOR-REG AS og Tronrud Engineering har den lille familiebedriften alltid hatt utfordringer å løse, og Kjell Buind er av den typen som bokstavelig talt tar jobben med seg hjem.

- Da jeg begynte med CNC for snart 20 år siden var setuptiden svært lang, og jeg gikk straks i gang med å gjøre tiltak for å effektivisere oppstart og omstillingstidene. Et eget system, eller organisering i verkstedet, fikk jeg mye ut av, men fremdeles manglet det noe, forteller Kjell Buind, daglig leder og eier av Buind AS.

Produksjonsplanlegging viktig

- Du forstår, effektivisering er en kontinuerlig prosess som må jobbes med hele tiden, og jeg er utålmodig, så nå programmerer jeg en ny robot i kjelleren hjemme. Den skal snart inn i verkstedet og flyttes rundt etter behov, sier bedriftslederen.

Mer vil han ikke røpe, for det er grunner til at den åtte manns lille virksomheten har ligget under radaren. Eller skal vi si syv mann og kona til Kjell. Torunn er også aktivt med.

- Hun er fantastisk, kjører mye av det administrative samtidig som hun er en dreven produksjonsplanlegger. Det er et viktig arbeid som jeg tror mange undervurderer. Torunn kan med et halvt øye se hva slags jobb som kommer inn, analysere hvilke arbeidsmetoder som skal benyttes og kompleksiteten til delen, for deretter å velge riktig operatør ut fra dennes fagkompetanse og personlighet. Det gir fin flyt i produksjonen, skryter ektemannen.

Egenutviklet programvare krontappen

Kjell viser oss rundt i verkstedet og peker på ulike stasjoner som er plassert mellom maskinene.

- Der ser du hvordan operatørene setter opp hver maskin med hjelp av pc og vårt egenutviklede programvareverktøy. Det er forenklet fortalt et hurtigprogram som reduserer setuptiden radikalt. Operatøren mottar tegningen på e-post, henter nødvendig data og plukker ferdig oppmålt verktøy om nødvendig og kjører i gang. Ferdig del er klar noen minutter etter at operatøren åpnet e-postvedlegget, forklarer Buind.

Hvordan er dette mulig, ofte kan det ta lang tid å sette opp en maskin for en ny del?

- Nå har vi satt opp flere maskiner med same konfigurering. Det vil si at de har samme standard fiksturer, samme verktøy, med et par unntak, samme verktøyposisjon i maskinene og alt verktøy er målt opp på forhånd. Vi sliper ikke verktøy, det kastes etter endt jobbsyklus. Bare her sparer vi mye, men det er altså vårt egenutviklete program som er kronen på verket, svarer Kjell.

Vil du si at de store programvareselskapene ikke har knekket koden, men det har du?

- Du kan vel si det slik. Vi forenkler uten at det går på bekostning av kvaliteten på det utførte arbeidet, kvitterer Buind.

Er denne programvaren til salgs?

- Kanskje vi gjør den tilgjengelig for salg, men akkurat nå holder vi altså på med robotprosjektet. Det er gøy, men også interessant sett ut fra et automatiseringsbehov. Når vi får en flyttbar lett programmerbar robot i verkstedet vil definisjonen av serieproduksjon, slik man normalt ser på det med tusenvis av deler, være over. Allerede i dag, kan vi praktisk talt serieprodusere prototyper. Det kan høres litt floskelaktig ut, men siden vi har så utrolig kort omstillingstid tør jeg påstå at vi er der. Fremtiden vil vise om vi kan klare å nå nye høyder, men uansett er den retningen vi går i løsningen som vil gi norsk industri konkurransefortrinn, avrunder Kjell Buind.

Fakta:

Buind AS er grunnlagt av Kjell Buind fra Lyngdal i Flesberg kommune, Kjell flyttet til Tyristrand for omtrent 20 år siden.

På Tyristrand etablerte Kjell maskineringsbedriften Buind AS i kjelleren i huset sitt. Her disponerte bedriften 150 kvadratmeter.

Første CNC maskin ble innkjøp i 1993.

Buind AS flyttet til Hensmoveien 17 i 2006, fire ansatte og fire maskiner var med da bedriften flyttet. Bedriften har i dag åtte ansatte og har til sammen 13 styrte maskiner. Buind AS hadde i 2011 en resultatgrad på 23 prosent.

For mer informasjon besøk: www.buind.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078