23948sdkhjf

Hvem vil jobbe i industrien?

Industrien står foran store utfordringer. Samtidig som kravene om mer kvalifisert arbeidskraft øker, velger stadig færre ungdommer å ta denne typen utdannelse.

Skittent, grått og ensformig er det vanlige bildet unge har av industrien. Istedenfor søker man seg heller til jobber innen butikk eller serveringsbransjen, til tross for både lavere lønninger og mer ubekvemme arbeidstider.

- Hvordan får vi de unge til å se på industrien som en attraktiv arbeidsplass? Jo, ved å gjøre den til en attraktiv arbeidsplass. Det er ikke vanskeligere enn som så, sier Sven Eriksson som er kategorisjef for arbeidsplassutstyr hos Gigant i Sverige.

Utfordringer og muligheter

Sven Eriksson har gjennom sin jobb på Gigant besøkt flere arbeidsplasser enn de fleste. Han ser både utfordringer og muligheter.

Hvordan ser den optimale arbeidsplassen ut?

- I dag blir mange industriarbeidsplasser «stemoderlig» behandlet. Det klassiske eksemplet er den utslitte kontorstolen på økonomiavdelingen, som i stedet for å bli kassert, havner ute på verkstedet, sier Sven Eriksson.

- Når man jobber med produksjon, trenger man en annen mulighet for å bevege seg enn det en vanlig kontorstol er konstruert for. At stolen i tillegg er velbrukt, for ikke å si utbrukt av noen andre, gjør det hele enda mer negativt. Hvem vil gjøre karriere i et yrke hvor man ikke engang får sin egen stol?

- Cirka 90 prosent av kontorarbeidsplassene jeg har besøkt har hev- og senkbare bord. Når jeg senere kommer ut i produksjonen, ser det helt annerledes ut. Det er en holdning som kan bli kostbar i det lange løp, sier Sven Eriksson.

Godt arbeidsmiljø = god investering

I tillegg til den åpenbare risikoen for slitasje- og belastningsskader, finnes det også andre framtidige trusler. Det er allerede i dag vanskelig å få ungdommer til å velge en yrkeskarriere i industrien.

I dag er industriarbeidet for det meste en kvalifisert jobb. Men for å få ungdommen til å velge en utdanning innen industrien, må vi kunne tilby dem en spennende og attraktiv arbeidsplass.

Sven Eriksson har ingen problemer med å foreslå enkle løsninger. Arbeidsmiljøet på en industriarbeidsplass er ikke en kostnad. Det er en investering som betaler seg på kort tid gjennom mindre sykefravær og øket effektivitet.

- Jeg bruker å si at en arbeidsplassmatte er en god start. Dette er en liten investering som gjør en stor forskjell. Det finnes et utall av muligheter for å forbedre våre arbeidsplasser, industrien kan spare milliarder, avslutter Sven Eriksson.

Kilde: Tools AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.456