Får verdens største og kraftigste helelektriske rørbøyer
Maskinen er i stand til å bøye rør opp til 10 tommer (273 mm) i diameter. Den spesialdesignede maskinen er både den største og kraftigste Unison noensinne har bygget - og setter med det altså ny verdensrekord for helelektriske rørbøyere.
Ordren ble plassert gjennom firma P Meidell AS, som er Unisons norske representant.
Westcon har allerede fått levert én Unison maskin i Breeze-serien, beregnet på rør opptil 90 mm. Denne maskinen ble installert i begynnelsen av 2015. Den store maskinen vil bli installert i 4. kvartal 2015.
Investerer tungt innen rørproduksjon
Westcon har spesialisert seg på å bygge og reparere skip for offshore og fiskerisektoren, samt service, vedlikehold og reparasjon av halvt nedsenkbare og oppjekkbare rigger som brukes av offshore i olje- og gassindustrien. Bedriften driver fire verft i Norge, med hovedkontor for rørproduksjon som utgjør en del av et moderne og velutstyrt verksted nær Ølensvåg. Verftet har en unik og skjermet lokasjon i Ølensfjord med dypvanns tilgang til Nordsjøen. Verftets fasiliteter inkluderer to flytedokker, dypvannskaier for tre borerigger og en rekke nyttelast kraner med høy kapasitet.
I de senere årene har Westcon investert tungt i sin rørfabrikasjon for skipsutrustning, med intensjon om å bli en ledende bedrift i denne bransjen. Lokasjonen i Ølensvåg har et 3650 kvadratmeter spesialtilpasset mekanisk verksted, med mer enn 1500 kvadratmeter som er beregnet kun for rørproduksjon. De nye fasilitetene inkluderer et fullautomatisert materialhåndteringssystem - basert på en ni meter høy lagringsreol for rør med robotmatere - sammen med en automatisk rørsag og Unisons CNC-styrte hel-elektriske rørbøyere.
Millimeternøyaktige rør
De fleste av rørene som Westcon produserer er ordrestyrt, og det produseres sjelden to like rør. Dette gjelder så vel for nybygg som for vedlikehold. Rørene er vanligvis fremstilt i karbonstål og i lengder opp til seks meter. Rørene blir benyttet som del av fersk- eller sjø vannsystemer, hydrauliske systemer, diesel distribusjonsnett eller andre spesialsystemer. Dette innebærer ofte at rørene har svært liten innvendig radius, normalt ned til så lite som 1,5 ganger utvendig diameter, og må følgelig produseres med millimeternøyaktighet.
Produserer rett fra eget lager
Inntil for noen måneder siden, produserte Westcon alle rør på tradisjonell måte; ved å kappe flere rette seksjoner og deretter montere disse sammen med prefabrikkerte bøyde deler. De enkelte seksjoner og nødvendige forbindelsesflenser ble deretter sveiset sammen for å lage det endelige produktet, hvorpå hver sveis krever rengjøring, inspeksjon og røntgengjennomlysning for å sikre kvaliteten. Dette var en kostbar og tidkrevende prosess som også var sterkt avhengig av eksterne leverandører og stramme leveringsplaner. Rask behandlingstid er kritisk for reparasjonsorganisasjoner som Westcon, hvor nedetidkostnader for skip og rigger kan være astronomiske.
Siden levering av den første Unison-maskinen i begynnelsen av året, har Westcon produsert alle rør opp til 60,3 mm diameter i egne produksjonsfasiliteter, rett fra eget lager. Dette har eliminert behovet for innkjøp av prefabrikkerte bøyde deler for disse rørdimensjonene, i tillegg til betydelige reduksjoner i nødvendige kapp, sveising og testing for hver produksjonssyklus.
Suveren bøyenøyaktighet og repeterbarhet
Rørene er nå skåret litt overlengde før bøying, for å tillate endringer i deler av prosessen. Etter bøying, blir de målt på nytt, skåret til riktig lengde og de nødvendige flensene blir sveiset på. Selskapet har til hensikt ytterligere å forbedre prosessen ved å kutte rørene til riktig lengde før bøying, etter hvert som kompetansen internt utvikler seg.
- Vi har bare brukt Unison-maskinen i et par måneder, og er fortsatt i en læringskurve. Til tross for dette har vi allerede oppnådd suveren bøyenøyaktighet og repeterbarhet og med god gjennomstrømming - og vi er sikre på å øke dette ytterligere når vi endrer prosessens sekvenser. Basert på våre erfaringer så langt, vil vi etter levering av den store bøyemaskinen oppnå en betydelig reduksjon i produksjonstidene for alle rørdimensjonene, forklarer Tommy Nilsen, leder av rørprefabrikasjon ved Westcons Ølensvåg anlegget.
Integrert og automatisert produksjonslinje
Unisons hel-elektriske rørbøyemaskiner har servomotordrift på alle bevegelser og fullt automatisert programvarestyrt oppsett. Enkelhet i drift og det faktum at Unison var i stand til å utvikle kundetilpassede bøyeløsninger, var to av de viktigste årsakene bak Westcons ordre. Både 90 mm maskinen og 273 mm maskinen, som er under bygging, er utstyrt med Unisons innovative lasermålesystem. Systemet måler automatisk bøyevinkelen. Maskinen kompenserer selv for tilbakefjæring.
Maskinene har også hurtigskift for bøyeverktøy som er en stor fordel ved ordredrevet og skreddersydd produksjon helt ned på enhetsnivå.
Det automatiserte lagrings- og transportsystemet, saglinjen og rørbøyerne på Ølensvåg utgjør til sammen en integrert og automatisert produksjonslinje.
Fra CAD til ferdig produkt
Ingeniøravdelingen utvikler nødvendige styringsprogrammer til maskinene basert på kundenes tegninger eller CAD-filer, eller fra data hentet direkte fra ett fysisk rør ved hjelp av en laserbasert koordinatmålemaskin (CMM). For å forenkle prosessen leveres Unison-maskinene også med Advanced Tubular Technologies programvare, en kraftig VTube programvare som forenklet betyr hjelp til å generere produksjonsklare programmer for rørbøyemaskinene, direkte fra CAD-data, samt CMM data for produksjon av rør direkte fra laseravleste mål.
Om Westcon Yard:
Westcon Yard AS (Westcon) er basert nær Ølensvåg, på vestkysten av Norge. Selskapet ble stiftet i 1981 og har det siste tiåret bygget opp en av de mest moderne og vellykkede offshore og maritime servicefasiliteter i Norge. I løpet av 1960-tallet og 1970-tallet, fokuserte verftet i hovedsak på konvertering av kystfiske og lasteskip, med et element av skipsbygging. I 1983 kjøpte det sin første dokk, som åpnet opp verksted for vedlikehold av 80 meter fartøy, fulgte opp i 1997 med en ny og mye større dokk med kapasitet til opptil 150 meter fartøy. I 1994 gikk Westcon inn i riggtjenestemarkedet og er nå et ledende verft i dette feltet - mer enn 80 halvt nedsenkbare rigger har gjennomgått service på anlegget. Selskapet er spesielt strukturert for å fokusere på shipping, offshore og industrielle prosjekter som krever konsekvent og kostnadseffektiv service.
Mer informasjon på: www.westconyard.no
Om P. Meidell AS:
Meidell leverer metallbearbeidende maskiner, utstyr og tilhørende tjenester til mekanisk industri i hele Norge og feirer i 2016 sitt 125 års jubileum. Selskapet er familieeiet, og eies i dag av 3. generasjon, Peter Meidell.
For mer informasjon besøk: www.meidell.no