23948sdkhjf

Samme utfordringer i USA som i Norge

Konservativ industri, mangel på opplæring og manglende grunndata er noen av de samme utfordringene innen additiv produksjon man finner i USA som i Norge. Maskinregisteret besøkte Arizona State University for å se den nye 3D-labben som bygges opp der.

Dr. og viseprofessor Keng Hsu viser rundt i det drøyt 1300 kvadratmeter store laboratoriet. Den siste tiden har Arizona State University – ASU - investert store summer i teknologi og Keng understreker at det kommer flere maskiner i nærmeste fremtid.

Forsker på materialer

Vi stopper opp i metallavdelingen. Her står to Concept Laser maskiner, en liten og en stor, som snart skal få besøk av en elektronstrålesmeltemaskin.

- Vi bruker den lille maskinen til materialtester for vi gjør en god del materialforskning, både for vår egen del men også for industrien. Noe av problemstillingen innen additiv produksjon i dag er at vi mangler rådata, så vi må finne ut av det på egenhånd, sier Keng Hsu.

Han mener det vil ta tid før vi har like mye tilgjengelig data som eksempelvis innen maskinering.

- Alle som driver med metallprinting ønsker å holde kortene tettest mulig til brystet for å sikre sin konkurransekraft, men det blir feil. Vi må dele erfaringer ellers så vil alle måtte finne opp hjulet på nytt, mener Keng.

I hyllene ligger forskjellige materialtester utført av studentene.

- Det er utrolig lærerikt å kunne ha alle fasiliteter i egen lab. Her har vi elektronmikroskop, ulike typer destruktiv testing og analyseverktøy som gjør os uavhengig av andre, sier Keng.

Tilgjengelig for «alle»

3D-laben kjører en åpen profil der enkeltindivider som har behov for å printe deler, eller bedrifter, kan komme innom og få hjelp.

- Hit kommer skoleklasser, våre egne studenter naturligvis og vi vil at så mange som mulig skal kunne benytte de fasilitetene vi har. Additiv produksjon har et ekstremt stort potensial og vi har egentlig bare tiden og veien før vi ser en blomstrende industri av teknologien. Kunnskap er derfor en av de viktigste satsingsområdene for å forstå og mestre teknologien, uttaler Keng.

Utstrakt industrisamarbeid

Nylig inngikk ASU et samarbeid med Honeywell Aerospace, Local Motors har man samarbeidet med over flere år og et tett samarbeid med den amerikanske delen av Concept Laser samt andre teknologileverandører skaper en god dynamikk.

- Når vi ser hvor langt både General Electric, Boeing, Lockheed Martin, Airbus, Honeywell har tatt additiv produksjon, og bilindustrien løper etter, så er jeg litt overrasket at den resterende industrien sitter på gjerdet. Kanskje de ikke vet nok, eller tror at det er uoverkommelige barrierer før man kan komme i gang, men mitt råd er å sette seg godt inn i emnet, se om det er mulig å prøve teknologien i liten skala, for det er ikke lenger snakk om å bruke 3D-printing kun til prototyper, det er allerede en serieproduserende industri, men ikke minst vil teknologien by på muligheter for å lage de mest avanserte enkeltproduktene vi aldri før har sett maken til, konkluderer Keng Hsu.

For mer informasjon besøk: https://engineering.asu.edu/additive-manufacturing/about/

Sjekk Local Motors på youtube her

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.097