DMG MORI på offensiven
Det er god grunn til optimisme, for i tillegg til rekordmange besøkende under DMG MORIs åpne hus var det også rekordmange nordmenn som deltok, hele 75 kunder ble med på turen til Pfronten.
- Dette er svært positivt og jeg har allerede fått en god del konkrete forespørsler på maskiner, sier Ramin Safavi, daglig leder i DMG MORI Norway. Han legger til at han er godt i gang med maskinsalget så langt i 2017.
For morselskapet ble det rekordhøy ordreinngang i 2016, men en liten nedgang i inntektene reflekterer markedet som totalt sett hadde en nedgang på 1,7 prosent på verdensbasis. I følge VDW (Tysk verktøymaskinbyggerforening) og det britiske forskningsinstituttet Oxford Economics forventer man en global vekst på 2,1 prosent i 2017.
Billigere reservedeler
På pressekonferansen flagger konsernsjef Masahiko Mori færre produktnyheter enn det man er vant med hos DMG fra perioden før sammenslåingen mellom DMG og Mori Seiki.
- Vi fokuserer på kvalitet og vil lansere færre nye maskinmodeller årlig enn tidligere. Når det er sagt vil jeg gjerne informere om at vi reduserer prisene på reservedeler og gir samtidig fem løfter til våre kunder, sa Mori til over åtti journalister via videotelefon fra Japan.
De fem løftene er:
Best pris på reservedeler Best pris på spindelservice Vesentlig reduserte priser på service Forebyggende service for å motvirke nedetid Være god på maskinoverhaling
Under pressekonferansen byttet konsernsjefen og styreformannen for den tyske delen av selskapet; Christian Thönes, på om å presentere konsernnyhetene, sistnevnte tok seg av de tekniske nyhetene.
Mer digitalt
- Vi har sterkt fokus på digitalisering og Industri 4.0. Derfor vil eksempelvis styringssystemet Celos få enda flere funksjoner, ikke kun som maskinstyring med andre ord, men også inneholde verktøy for bedre produksjonsprosesser og kontroll av hele produksjonsmiljøet, uttaler Thönes.
Automasjon, programvare og additiv produksjon er andre emner som vies oppmerksomhet.
- Automasjon er viktig for våre kunder, men også for oss som maskinprodusent. Vi satser både på økt automasjon i vår egen produksjon samtidig som vi tilbyr kundene ulike former for automasjon, eksempel gjennom palettsystem eller robotisering, men også gjennom programvare, sier Thönes.
Med etableringen av oppstart ISTOS utvider DMG MORI sin
kompetanse innen digitalisering. Det nye Düsseldorf-baserte selskapet utvikler digitale produksjonsprosjekter for DMG MORI og interesserte samarbeidspartnere. Målet er å støtte DMG MORI-kunder og selskaper utenfor verktøymaskinindustrien i håndtering av den digitale transformasjonen ved hjelp av fullt tilkoblete produksjonsprosesser. For DMG MORI kunder ISTOS er bindeleddet fra et åpent nettverk på tvers av alle maskinene til en integrert digital fabrikk.
ISTOS står for "Innovative Software Technologies for Open Solutions" og vil bidra til å forme bærekraftig digitalisering innen maskinering. Grunnlaget er levert av Celos - APP-basert programvarestyring og drift fra DMG MORI.
- Med ISTOS vi har klart å tiltrekke oss og få et komplett team av
15 erfarne IOT (Internet Of Things) eksperter, sier Christian Thönes.
Store størrelser
Etter pressekonferansen er som vanlig omvisning i fabrikken. Her vises alle maskinmodellene som produseres i Pfronten frem mens produksjonen pågår, noe forsinket med ni tusen besøkende på fem dager. Egen guide sørger for at vi ikke går glipp av høydepunktene og store plakater forteller hva som foregår i de ulike produksjonscellene. Det meste handler om sammenstilling, testing og kvalitetskontroll her ved foten av alpene.
Alle steder er det rent og ryddig og det blir imponerende størrelser på maskinene når vi besøker XXL Center der de største maskinene sammenstilles. Emner på 6x3,5x1,5 meter som veier 150 tonn kan bearbeides i den store portalfresemaskinen DMU 600G linear. Maskinserien DIXI utgår og erstattes med µPrecision-serien som skal tilby ultrahøy presisjon med et nøyaktighetsområde ned til tre mikron.
I det lille utstillingsområdet i XXL Center finner vi nyheten Lasertec 75 Shape, som er laseroverflatebehandling for eksempelvis støpeverktøy. Maskinen har kapasitet på emner opp til tusen kilo og største arbeidsområde er 840mm diameter og 520mm høyde.
Kompakt verdenspremiere
I utstillingshallene viser DMG MORI blant annet en ny universal dreiemaskin, en innstegsmaskin – CLX 350. Denne kompakte maskinen, som kun opptar fem kvadratmeter gulvareal, kan bearbeide stangemner på Ø51mm eller Ø65mm og maksimal dreiediameter er 320mm. Største dreielengde er 530mm. Maskinen kan ha opp til 12 verktøy med automatisk veksling. Spontransportør og delefanger er tilleggsutstyr.
- Dette er en veldig konkurransedyktig maskin, ikke bare fordi den har høy presisjon og er veldig effektiv, men også prisen vil overraske norske kunder, uttaler Ramin Safavi, daglig leder i DMG MORI Norway.
Mer additiv produksjon
DMG MORI vekket stor interesse for noen år tilbake da de lanserte hybridmaskinen Lasertec 65. Denne avanserte femakse multifunksjonsmaskinen har, i tillegg til å være en fullblods sponfraskillende maskin, også additiv fremstilling gjennom tilførsel av metallpulver og laseroppvarming. I følge DMG MORI er det så langt solgt 40 stk. Lasertec 65 maskiner.
Nå kommer det også rene additive maskiner fra DMG MORI, som nylig kjøpte litt over halvparten av aksjene i det tyske selskapet Realizer GmbH. Dette foretaket har over 20 års erfaring inn en additiv produksjon og samarbeidet med DMG MORI forventes å gi spennende maskinnyheter i tiden fremover.
- Allerede i vår kan du få levert Lasertec 30 SLM, en ren additiv maskin med SLM-teknologi (Single Laser Melting). Det kommer flere nyheter innen additiv produksjon til EMO i Hannover i september i år, så det er bare å følge med, inviterer Ramin Safavi.
DMG MORI holder høy profil og et av selskapets slagord er: «Global One Company – Integration. Innovation. Quality». Så får vi håpe det internasjonale konsernet lever opp til forventningene.
For mer informasjon besøk: www.dmgmori.com