400 tonn millimeterpresisjon - hver gang!
Det er mye som er imponerende i Älmhult, det finnes jo et velkjent møbelvarehus der som har levert en hel del så klart – IKEA, men det finnes også andre bedrifter her som produserer møbler i store serier. Bedriften Alfing i Älmhult har gjennom årenes løp levert 200.000 sitteplasser.
Entreprenøren Johansson
– Vi produserer og selger våre egne produkter, som blant annet er Terri skogsmaskiner og våre stoler som finnes på idrettsanlegg og i aulaer og mange andre steder der man vil ha en smart løsning for mange mennesker. Det er stoler som felles ned når man skal sitte på dem, sier Hans Johansson, eier av Alfing i Älmhult AB.
Har investert 137 millioner
– Bedriften har vokst fra 2000 kvm i areal, og hadde ingen ansatte etter en konkurs da jeg tok over i 1993. I dag er vi 80 ansatte og har bygget ut i løpet av årene så vi nå disponerer over 11.500 kvm her i Älmhult. Siden tusenårsskiftet har jeg investert 137 millioner i selskapet. Med en dåres stahet tror jeg på at investeringer lønner seg, sier Hans.
Egne produkter utjevner
– Veien har ikke alltid vært spikret. Jeg har vært med i de årene da hele bransjen ble rystet i sine grunnvoller. Man har investert ordentlig, men så har det blitt finanskriser og det eneste som har kommet i posten har vært fakturaer på de investeringene man nettopp har gjort. Da er det ikke kult, men jeg har alltid tenkt at kompetent personale er bedriftens viktigeste bestanddel, så istedenfor permitteringer har løsningen vært å fremstille egne produkter i påvente av at jobbene skal komme tilbake igjen.
Skogsmaskiner
- Et av våre egne produkter er Terri, en smidig skogsmaskin som fungerer både som hogstmaskin og lassbærer. Den går på belter og tar seg derfor enkelt frem i terrenget på grunn av sin letthet. Finske Valmet laget den første prototypen i begynnelsen på 1970-tallet. Jeg kjøpte selskapet og vi fortsetter å forbedre en fantastisk skogsmaskin. Vi produserer cirka 20 stykker årlig i Älmhult og det øker stadig på med bestillinger, forteller Hans.
Alles problem med grovere plater
Ved stykkproduksjon av detaljer, eller for mindre serier av detaljer i det grovere sortimentet, finnes det en utfordring med materialet som man ikke kommer unna. Platen kan være av hvilken kvalitet som helst, men spenningen i den uknekte platedetaljen er ulik avhengig av om den er skjært på bredden eller lengden selv fra samme plateemne, men skal man senere knekke den så oppfører den seg uberegnelig. Ta en skjært bit med 8 mm tykkelse. Når du skal knekke den, si i 90 graders vinkel, så blir resultatet 89 eller 91 eller mer. Alle vet at man må prøveknekke noen biter før man får det eksakt. Dette er uavhengig av hvilken kantpresse man har, og selv når man har kalibrert inn kantpressens parameter så blir knekkeresultatet forskjellig avhengig av hvor på platen detaljen er hentet.
– Det er ikke spesielt lønnsomt å skrote en avansert og feilknekket detalj som du allerede har skjært i en laser og lagt ned mye arbeid i. Spesielt dyrt blir det når man bare skal gjøre et fåtall av disse detaljene, sier Hans Johansson.
Bystronic har løst problemet
Alfing har investert i en kantpresse på 400 tonn som har et tilbehør av det litt uvanlige slaget. To laserstråler måler med vinkelen under selve knekkingen. Kantpressen har en nøyaktighet på +/- 0,5 grader og leverer eksakthet allerede på første delen. Slutt på prøveknekking altså. Den nye kantpressen har knekkelengden 4100mm og er bygd med utvidet verktøyrom på 200mm og ekstra slaglengde for å klare en meget spesiell plateknekking. - Programvaren i kantpressen BySoft 7 Bending er sammenkoplet med programvaren til våre laserskjæremaskiner for perfekt tilpassete plateutlegg og meget høy presisjon av knekte detaljer, forteller Hans Johansson.
Laservinkelmåling et dyrt tilbehør?
Skal man gjøre en større investering i maskinparken i en verkstedbedrift må man regne inn noen ulike parameter, dels lønnsomheten på sikt, en kantpresse har jo en veldig lang levetid og derfor er valget av leverandør viktig. Et annen viktig aspekt er ergonomi, sikkerhet, og brukervennlighet. Dessuten finnes det ofte en større mengde tilbehør for å kunne utforme kantpressen for det bedriftens egne behov. Hvordan har Hans Johansson regnet ut at nettopp laservinkelmåleren vil lønne seg? Svaret kommer fra entreprenøren i Älmhult, selvsikker og smilende: Magefølelsen!
For mer informasjon besøk: www.alfing.se eller www.bystronic.se