SHV, en foregangsbedrift innen verktøyøkonomi
SHV, eller Sandsje-Hvitsten AS, som er det fulle navnet, har historie helt tilbake til 1946. Da startet Sandsje Mekaniske Verksted AS opp, og i 2002 kjøpte de Hvitsten Verktøyfabrikk AS. Bedriften har i de senere år kjøpt opp ytterligere to virksomheter innen verktøysalg og sagblad-/verktøysliping, og flyttet disse til Stokke.
I tillegg til å være en mekanisk produksjonsbedrift, har de en egen avdeling som produserer nye verktøy og sliper opp verktøy til både treindustrien og stålindustrien - og det er det ikke mange i Norge som gjør. De lager også spesialverktøy, hvor det kan være en bedre løsning enn eksempelvis 3D-fresing, forteller daglig leder Magne Kr. Bertelsen.
70 prosent besparelseBedriften har dyktige personer som kan hjelpe til med design av spesialverktøyet, og lage en dokumentasjon på dette. De har noen av landets mest avanserte og krevende bedrifter på kundelisten, og en målemaskin inngår derfor også i maskinparken. Det er mulig å spare opptil 70 prosent av nyprisen ved å slipe opp brukt verktøy, og det er i tillegg positivt for miljøet.
Forutsigbare Tungaloy-verktøySiden verktøysliping er en sjelden profesjon her til lands, inneholder også maskinparken en sjeldenhet – i tillegg til både manuelle og CNC-slipemaskiner. SHV tror at de fortsatt har den eneste tråderoderingsmaskinen i Norge med seks akser. Dette vidunderet fra Mitsubishi bruker de til fremstilling av både standard- og spesialverktøy, samt også som et avansert supplement til maskineringsavdelingen. Det benyttes normalt en trådtykkelse på 0,25mm, og skjærehøyden er inntil 450mm. I denne maskinen kan man også skjerpe opp både HSS-, hardmetall- og diamantverktøy.
Foran en Mazak QTN 250 MSY møter vi maskinoperatør Espen Johansen. Han viser oss hvordan de bruker denne maskinen til produksjon av små deler med høye krav til toleranser. Han benytter også anledningen til positiv omtale av skjæreverktøyene fra Tungaloy, som de kjøper av Norwegian Tools. Disse fungerer svært bra på grovkjøring i «eksotiske» materialer (A625, C22, Titan), ifølge Johansen. De ryker ikke plutselig, sånn som mange andre, men slites nærmest ned i en mer forutsigbar prosess, sier han.
Lar kundene avgjøreSå hvordan har det seg at verktøyimportøren Norwegian Tools tar oss med til en bedrift som gjerne vil vedlikeholde verktøy fremfor å kjøpe nytt? Vel, å kjøpe nytt standardverktøy, eller å få laget spesialverktøy eller å slipe opp verktøy (og evt. også rebelegge) er en vurdering kundene bør gjøre i hvert enkelt tilfelle. Det er ikke noe generelt «fasitsvar» på hva som er riktig her.
På denne måten vil SHV og Norwegian Tools i fellesskap kunne tilby kunden hele spekteret av produkter og tjenester, og kundene kan gjøre det valget som er best i hvert enkelt tilfelle.
SymbioseforholdSHV er for øvrig svært fornøyd med servicen og spesielt den raske leveringstiden til Norwegian Tools. Da SHV opererer med svært korte leveringstider til noen av sine kunder, er det viktig at verktøyleverandøren har et stort lager av standardverktøy i nærheten. I motsatt retning, så selger Norwegian Tools også kundetilpassede verktøy, og da vet de hvor de kan få hjelp til det.
For mer informasjon se: http://09070.com/ og www.shv.no