Cobots har ført Skandinavia inn på den globale topp 5
Sverige, Danmark og Finland ligger nå som nummer fem, seks og 15 på listen over de landene som har automatisert produksjonen mest. Bakgrunnen skal blant annet ligge i det skandinaviske skolesystemet. Norge ligger langt nede på listen, men den norske industrien – både på land og offshore – har satt robotteknologi høyere på agendaen i løpet av 2016 og 2017, blant annet ved at Norge endelig har fått etablert en robotforening, NFEA Robotics.
Forventer investeringerSverige og Danmark har tre ganger så mange roboter som gjennomsnittet i verden. De to landene har hhv. 223 og 211 roboter per 10.000 arbeidere. Norge har 51 og ligger dermed under det internasjonale gjennomsnittet på 74. Det viser nye tall fra International Federation of Robotics.
Karin Sundvik, som er direktør i Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA), uttaler:
- I Norge vil vi gjerne fokusere på at det kan være en fordel å «vente litt» med å ta i bruk ny teknologi – da unngår vi en del problemer og kan gå rett på utprøvde, velfungerende tekniske løsninger om kan gi oss konkurransefortrinn umiddelbart. Vi har derfor stor tro på at vi skal klare å jobbe oss relativt hurtig oppover listen til International Federation of Robotics over implementerte industrielle roboter. Teknologien er moden og kostnadseffektiv, og vi vil definitivt se store investeringer på dette feltet i årene som kommer.
Mer robotutbredelseUngarskfødte �?kos Dömötör, CEO, OptoForce Ltd., som produserer sensorer til såkalt cobots, som er en viktig del av grunnlaget til Skandinavias topplassering, sier:
- Skandinavia har generelt tatt godt imot roboter. Dere er åpne for ny teknologi, og fanger raskt opp at roboter kan klare de kjedelige oppgavene, oppgaver som dere ikke orker å ta selv. Det skandinaviske skolesystemet hyller kreativt prosjektsamarbeid. Dere er ikke vant til å gjenta de samme aktivitetene hele dagen. Det tror jeg er av de viktigste grunnene til at Skandinavia generelt er så langt framme innen automasjon. Jeg gjetter på at dere i framtiden vil bevege dere enda høyere opp på listen over robotutbredelse.
Kraftig vekst- Med de nye samarbeidende robotene, såkalte cobots, og de oppgavene de kan gjøre, så kan den samme medarbeideren fristilles til å løse flere oppgaver på en gang. Cobots kan enkelt settes opp til å håndtere en lang rekke oppgaver, og de kan utføre 10 til 20 forskjellige funksjoner i løpet av en produksjon, forklarer Kenneth Bruun Henriksen, europeisk salgssjef hos On Robot, som produserer intelligente hender til robotarmer. Han fortsetter:
- Cobots kan lett omprogrammeres, slik at når en serie skal endres, kan eksempelvis de som jobber nattskift lett ordne det selv. Vi har sett en lærling, som egentlig studerte tysk, gjøre det på under 20 minutter første gang hun så coboten.
På samme måte som hos den store lederen på området, Universal Robots, er veksten nesten eksploderende hos cobot-bedriftene OptoForce og On Robot. Begge firmaene har mer enn doblet antallet ansatte de siste 12 månedene. Sammen arrangerer de nå den globale "Collaborative 2018 Automation Tour", og har invitert forhandlere fra Sverige, Norge, Finland, England og Nederland til cobottrening hos Universal Robots i Odense.
For mer informasjon se: www.nfea.no