Viste frem den jærske industriopplæringen
Maskinregisteret var med da en delegasjon fra Kongsberg fikk se hvordan den jærske industrien samarbeider med fagopplæringen lokalt. OFIR, som eies av industrien, jobber proaktivt med å bygge bro mellom produksjonsbedriftene og den videregående skolen. Delegasjonen fra ledende industribedrifter og opplæringsinstitusjoner på Kongsberg fikk besøke Bryne videregående skole samt en håndfull industribedrifter på Jæren.
Satser på MazakFørste stopp under det to dager lange besøket var Bryne videregående skole, som er en av landets største med 1600 elever. Her står Teknikk og Industriell Produksjon (TIP) sterkt og innsøkningen er god.
- Jeg tror en av grunnene er at skolen investerer i ny teknologi og at vi har et godt rykte, forteller Kjetil Sel, faglærer ved Bryne vgs. Han sier snittkarakteren for dem som får fagbrev på TIP er på 5,3 og at hundre prosent av elevene gjennomfører studiet.
Under omvisningen får vi blant annet se splitter nye 4-akse CNC-Mazak-maskiner levert av Ravema. På spørsmål om valg av maskinmerke svarer faglærer at det er industrien lokalt, gjennom OFIR, som har besluttet hva slags maskiner skolen skal investere i, da det er et stort antall Mazak-maskiner installert på Jæren, og at bedriftslederne ønsker å få faglærte som kan gå rett fra skolebenken og ut i produksjon.
Klar for industrienI tillegg til maskinering er det også mange andre maskiner, både manuelle og styrte og elevene på TIP får breddeopplæring. Faglærer Asbjørn Svendsen viser hvordan PLS-kunnskap, forståelse av automasjon og robotteknologi kommer godt med når elevene senere skal ut i industribedriftene og jobbe.
- Vi ønsker å gi elevene bred og solid forståelse for hvordan maskiner og teknologi fungerer sammen, slik at de også forstår hvorfor ting kan gå galt og hvordan man kan unngå problemer og forbedre løsninger som ikke er optimale. Ved at elevene får lage mye selv gir det eierskap og motivasjon under opplæringstiden, sier Svendsen.
Det er fokus på 5S – rent og ryddig, og det er tydelig noe elevene er flinke til. Over alt er det rent og ryddig, og i skolens lokaler ser det nesten like bra ut som hos de beste industribedriftene i regionen.
Vil doble elevtallet- Ved å bygge opp en produksjonsteknikklinje på Bryne vgs, tar vi sats på samme måte som for CNC-maskineringsfaget. Det er kjøpt inn flere roboter, styrte tynnplatemaskiner, automatiserings- og programmeringsutstyr. Vi skal ha den råeste produksjonsutdanningen i landet, og vi har som mål å doble elevtallet i dette faget i løpet av 2018. Det kan vi oppnå, når elevene ser det moderne utstyret de kan bli utdannet på, sier Ove Johan Aklestad, daglig leder i OFIR.
OFIR ble etablert i 1996, har 350 medlemsbedrifter som har cirka 600 lærlinger. Inntaket i 2017 var 307 lærlinger.
Bredt læringsfeltNeste post på programmet var Kverneland – verdens ledende plogfabrikk. Bedriften er svært automatisert og har cirka 50 roboter i arbeid. Med 22 CNC-maskiner, som i likhet med resten av fabrikken kjører døgnet rundt, har Kverneland en like stor maskinpark som et gjennomsnittlig norsk maskineringsverksted. Bedriften har utarbeidet en egen intern opplæringsplan som gjør at lærlingene får jobbe innen de fleste fagområder i fabrikken under læretiden. Dette for å få en mest mulig fleksibel arbeidsstokk. Bedriften er godkjent opplæringsbedrift i 12 fag.
OFIR viktig partnerHos Tine Klepp Sentrallager ble det synlig hvor mye automasjon lærlingene her blir eksponert for. Her skjæres og pakkes det ost på avanserte produksjonslinjer med et stort antall roboter og automater.
Neste stopp var produksjonsbedriften Salte AS, som er en underleverandør som driver med trådgnisting og senkegnisting. Av bedriftens fem ansatte er en av dem lærling. Innen feltet produksjonsteknikk får lærlingen blant annet kunnskap om prosedyrer for oppspenning og får viktig innsikt i et fagfelt som relativt få bedrifter i Norge driver med.
Under fellesmiddagen på Bryne kro & Hotell gikk praten livlig rundt bordet. Flere av delegasjonsdeltakerne fra Kongsberg er fornøyd med det de har sett så langt, og mener det er nyttig å besøke en annen region enn sin egen.
Fokus på kompetanseAndre dag av besøket begynner hos tynnplatebedriften IKM Haaland som holder til på Vigrestad. Her fikk følget fra Kongsberg se hvordan lærlingene blant annet lærte operatørstyrt vedlikehold. Her hører vi også godord om OFIR, som bedriften mener er til uvurdelig hjelp med lærlingeordningen.
På Bryne, hos Aarbakke AS, blir vi møtt av bedriftslederen selv, Inge Brigt Aarbakke, som hastig viser rundt i fabrikken.
- Vi har nettopp fått en tre års kontrakt på bakgrunn av vår kompetanse, så gode fagfolk er alfa og omega. Lærlingene vi får fra Bryne videregående skole er vi godt fornøyd med og vi gjør så godt vi kan for å lære dem hva kvalitet er, forklarer Aarbakke, og fortsetter:
- Vi deler gjerne komponenter i to for å vise lærlingene hvordan produksjonsprosessen går. Dette for å forebygge feil, som kan koste dyrt når vi eksempelvis jobber med emner i Inconel som kan koste flere hundretusen kroner før vi har begynt bearbeidingen.
Aarbakke AS godkjenner alt selv i egen fabrikk og har utstrakt bruk av måling gjennom hele produksjonsprosessen.
- Vi må ha CNC-operatører som kan lage ferdig godkjente deler rett fra maskinen, sier Aarbakke.
Mange søkereUformell lunsj inntas hos nabobedriften og verktøyleverandøren Digernes AS, et selskap i Ege-gruppen. Veien videre går til søsterselskapet Slip & Spesialverktøy AS, som driver med omsliping og belegging av verktøy samt produksjon av spesialverktøy i HM. Her får de tre lærlingene spesialkompetanse innen verktøyfremstilling og resliping.
I lokalene vegg-i-vegg finner vi «Aarbakkeskolen». Her læres produksjon i praksis. Flere ulike fagområder får lærlingene brynt seg på og her lærer de faktisk å produsere ferdig vendeventiler som selges til Kverneland ploger. Aarbakke tar inn lærlinger i syv ulikee lærefag innenfor Teknikk og Industriell Produksjon, dessuten innen kokkefaget og kontorfag. Mange av lærlingene jobber kvelds- og sommerjobb i bedriften mens de er under opplæring. Mer enn 150 søker hvert år lærlingeplass hos Aarbakke som i fjor mottok prisen for beste opplæringsbedrift. Prisen ble delt ut på fag- og svennebrevutdeling i Stavanger.
Jæren imponerteDelegasjonen fra Kongsberg ble imponert over hva industrien på Jæren har fått til i samarbeid med skolen, også med OFIRs rolle. Ikke at man skammer seg over liknende samarbeid på Kongsberg, men flere uttrykte at de hadde sett og lært nye ting som er verd å ta med seg hjem.
- Vi er stolte av det vi har fått til på Jæren, men så er vi også nødt til å skjerpe oss, vi konkurrerer jo med hele verden. Mister vi fokus på opplæringen innen teknikk og industriell produksjon vil vi slite med å henge med i svingene, understreker Ove-Johan Aklestad.
For mer informasjon se: www.ofir.no