Robotinvestorer etablerer nytt globalt kraftsenter i Skandinavia
Med hovedsete i Odense vil OnRobot bidra til ytterligere å styrke Danmarks lederposisjon i det raskt voksende globale markedet for robotutstyr. Med en betydelig kapitalinnsprøytning på over 100 millioner danske kroner forventes OnRobot å bli frontfigur innenfor utvikling av robotapplikasjoner.
Danmark har med Odense som omdreiningspunkt skapt en global hub for robotteknologi, som i dag beskjeftiger over 3.000 medarbeidere. Og nå styrkes klyngen ytterligere.
Nyt kraftsenter samler globale teknologier Den nye vekstmotoren dannes med en sammenslåing av i første omgang tre selskaper: ungarske OptoForce, amerikanske Perception Robotics og danske OnRobot.
Selskapet vil utvikle og produsere «end-of-arm tools», type griperedskaper og sensorer, med fokus på samarbeidende applikasjoner.
Bak den nye satsningen står Enrico Krog Iversen og Vækstfonden, som sammen var med på å skape den globale robotsuksessen Universal Robots, som i 2015 ble kjøpt av amerikanske Teradyne for mer end to milliarder kroner.
- I første omgang samler vi tre av verdens ledende virksomheter innenfor robotgripere og -sensorer. Målet er å skape ep verdensledende konsern innenfor utvikling og produksjon av avansert robotutstyr. Gjennom ytterligere oppkjøp og internasjonale nettverkssamarbeid forventer vi i en kortere årrekke å kunne skape en omsetning på salg av robotgripere, sensorer og annet utstyr for mer enn 1 milliard kroner. Det vil bringe selskapet, og dermed Danmark, opp på en ubestridt global førsteplass i et hurtig voksende marked, sier Enrico Krog Iversen og fortsetter:
- Man kan si at Vækstfonden og jeg nå reinvesterer noen av de pengene vi tjente på vår exit i 2015. Det nye OnRobot er eksponent for en megatrend på automatiseringsområdet i disse årene. Samarbeidende robotteknologi (cobots) er blitt tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter og adresserer dermed et vesentlig større volum enn den klassiske industrielle anvendelsen for roboter. De brukervennlige «cobots» er nå et gjengs verktøy på mange arbeidsplasser og markedet er sultent etter intuitivt cobot-tilbehør som gripere, sensorer og lignende som supplement til de kjente industrirobotene, uttaler Enrico Krog Iversen.
Marked i voldsom vekst Markedet for cobots forventes å stige med mer enn 50 prosent per år. Markedspotensialet på dette området er således stort og Vækstfonden ser robotteknologi som et viktig satsingsområde for Danmark.
- Universal Robots er blitt et fyrtårn for dansk robotteknologi og flere sterke virksomheter er siden kommet til. Med det nye OnRobot medvirker vi til å bygge en virksomhet, som godt kan bli det neste fyrtårn i rekken med stor eksport, høy omsetning og mange nye arbeidsplasser. Robotklyngen i Odense har allerede på få år vist at den kan skape ekstraordinære resultater, og det økosystemet vil vi gjerne støtte opp om med våre investeringer, sier Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden.
Større utviklingsmuskler Internt ser medarbeiderne også helt nye muligheter for å innovere og bevare frontfigurposisjonen rent teknologisk, fordi det gir større utviklingsmuskler når man samler en rekke nytenkende entreprenører i én global organisasjon.
- Jeg gleder meg til de mulighetene vi får gjennom å samle utviklingsaktivitetene. Tilførselen av nye gripeteknologier og sensorer åpner dører til helt nye kombinasjoner og utvikling av nye funksjonaliteter som vil skape stor verdi i de samlede løsningene, mener Bilge Jacob Christiansen, medgrunnlegger av, og i dag sjefsdesigner i OnRobot.
Det nye OnRobot er så og si født globalt med de sammenlagte selskapenes salgskontorer fordelt over det meste av verden. Hovedkontoret vil ligge i Odense. Selskapene beskjeftiger i dag samlet cirka 80 medarbeidere, og det forventes at det i nær fremtid vil bli ansatt vesentlig flere.
For mer informasjon se: www.onrobot.com eller www.OptoForce.com eller www.perceptionrobotics.com eller www.vf.dk