Digitale «Fyrtårnbedrifter» viser vei
Maskineringsbedriften Aarbakke AS fortsetter med digitaliseringen av virksomheten. Flere og flere maskiner, komponenter og prosesser koples til det som skal bli Aarbakkes Smart Fabrikk. Samarbeidspartnere, foruten Sandvik Coromant, er blant annet den hundre år gamle japanske maskinprodusenten Yamazaki Mazak, den amerikanske IT-giganten Cisco Systems og det norske programvarehuset Cognite.
Den svenske, verdensledende produsenten av skjærende verktøy; Sandvik Coromant, utvikler og produserer digitale verktøyløsninger for sponfraskillende industri. Sammen med Aarbakke har de et nært samarbeid innen verktøy og digitalisering. Et spesielt fokus på dempede verktøy (SilentTools) med store overheng gjør dette samarbeidet unikt. Teknologifeltet er krevende, men resultatene de får er i verdensklasse.
Lighthouse-partner
Verktøyproduksjonsanlegget til Sandvik Coromant i Gimo i Sverige har blitt anerkjent av World Economic Forum som et avansert Industri 4.0-anlegg. Produksjonsanlegget i Gimo, nord for Stockholm, er et høyt automatisert anlegg som fullt ut omfavner de mange fordelene med digital tilkoblet produksjon. Dette ble nylig anerkjent av World Economic Forum som kunngjorde Gimo som et av de globale "Lighthouse"-anleggene. Hvert Lighthouse er valgt fra en undersøkelse av over 1000 produksjonsenheter basert på deres suksess med å ta i bruk digitale teknologier og demonstrere konkrete fordeler.
I følge World Economic Forum har Gimo-anlegget skapt en digital tråd gjennom sine produksjonsprosesser som har økt produktiviteten betydelig. Et eksempel er den "berøringsløse omstillingen" som gjør at designmønstre kan endres automatisk, selv under ubemannede skift. Slike best-i-klassen-fremskritt betyr at Gimo nå vil bli en del av det globale Lighthouse-nettverket og åpner sine dører og deler kunnskap med andre produksjonsvirksomheter.
Aarbakke er en av tre Lighthouse-partnere til Sandvik Coromant.
Må ligge i forkant
Dagens virksomhet hos Aarbakke består i hovedsak av å bearbeide komponenter i eksotiske metaller. Kundene befinner seg for det meste innen olje og gassindustrien.
- Høye kvalitetskrav, små toleranser og krevende råmaterialer er en del av vår hverdag, og konkurransen i markedet er stor. For å bevare eller øke markedsandeler må vi alltid ligge i forkant av teknologiutviklingen, sier Inge Brigt Aarbakke, adm. direktør for Aarbakke AS.
Krever kontinuerlig forbedring
Hos Aarbakke jobbes det med forbedring på mange måter, eksempelvis innen sponfraskillende prosesser. Det er her Sandvik Coromant kommer inn i bildet.
- Samtidig som vi utvikler oss innen digitalisering av hele fabrikken, vi kaller det smart fabrikk, har vi også fokus på å strekke de teknologiske grensene innen maskinering. Vårt tette samarbeid med Sandvik Coromant har pågått over lengre tid, og vi får muligheten til å teste ut nye løsninger i vår produksjon, forteller Rolf Thu, IT-leder og FoU-ansvarlig for Smart Fabrikk hos Aarbakke AS.
Hva betyr dette for Aarbakke?
- For oss betyr det at vi kan presse grensene for hva som er fysisk mulig å maskinere. Eksempelvis jobber vi med sensorerte dempede verktøy med lange overheng og dype inngrep i svært krevende materialer, type Inconel, Superduplex og titan. Nye verktøy, som er mer effektive enn tidligere versjoner, gir oss en konkurransefordel. Vi kan løse utfordringer andre ikke klarer, og vi blir mer kostnadseffektive. Ligger vi foran vil vi gjerne fortsette med det, svarer Thu.
Viktig førstehåndsinformasjon Hva kan Aarbakke bety for Sandvik Coromant?
- Vi ser på Aarbakke som en interessant samarbeidspartner som bidrar til vår forståelse av de utfordringer maskineringsbedrifter i krevende markeder opplever. Med en god posisjon innen olje og gassindustrien tar Aarbakke pulsen på markedet. Bedriften er en ekstremt krevende kunde, med positivt fortegn, og forventer at vi som leverandør ligger fremst innen utvikling av nye produkter, svarer Jörgen Frisendahl, leder for globale digitale løsninger innen maskinering hos Sandvik Coromant, og fortsetter:
- Hos Aarbakke har de en fantastisk mental innstilling; de forventer at alt kan bli bedre, og gjør hele tiden små og større forbedringer som beviser at de har rett - det går an!
Frisendahl skryter av sine kollegaer i Trondheim.
- Jeg ser også hva slags kultur som råder i vår avdeling i Trondheim. De er sultne på resultater, og samarbeidet med Aarbakke gir oss viktig førstehåndsinformasjon om hvor markedet beveger seg. Vi streber hele tiden etter å være best, og derfor får vi mye ut av dette samarbeidet, understreker Frisendahl.
I Trondheim legger de seg i sælene og vil gjerne ta utfordringer.
- Folkene hos Aarbakke stiller alltid spørsmål om det ikke er mulig å få enda lengre overheng, og vi klør oss ofte i hodet og lurer på hvor det skal ende, men så lander vi alltid med en god løsning, sier Nils Aksel Ruud, leder for salgs- og markedsstøtte hos Sandvik Coromant Trondheim.
Han støttes av Håvard Saksvik Buhaug:
- Siden Aarbakke har god kompetanse innen bearbeiding av eksotiske metaller får vi tilbakemeldinger på hvordan våre produkter fungerer i praksis og ikke bare gjennom kontrollerte former i vårt eget laboratorium. Dessuten ligger Aarbakke langt fremme innen digitalisering og utveksler erfaringsdata med oss. Dette er verdifull informasjon når vi senere skal kommersialisere nye produkter, mener Håvard Saksvik Buhaug, plassjef og produksjonsansvarlig hos Sandvik Coromant Trondheim.
På vei til smart fabrikk
Det er mer enn store overheng som er viktig for Aarbakke, for hva skjer dypt inne i en komponent man ikke kan se inni? Her kommer sensorerte verktøy til sin rett.
- Siden over 70 prosent av alle komponenter vi produserer er nye kan man si at vi er en stor prototypfabrikk. Vi møter kontinuerlig utfordringer gjennom nye geometrier og toleranser, og når det er så mye som er nytt forsøker vi å finne måter å kontrollere våre prosesser på. Sensorerte digitale verktøy gir oss innsyn inn i bearbeidingsprosessen som foregår der vi selv ikke kan se med egne øyne, forteller Rolf Thu.
Hva kan dere bruke datafangsten fra prosessen til?
- Underveis i bearbeidingen føler verktøyene eksempelvis bevegelser og vibrasjoner og melder fortløpende, i sanntid, tilbake hvordan prosessen utvikler seg. Maskinoperatøren som følger prosessen kan foreta endringer underveis og på den måten oppnå optimalt resultat første gangen. Data vi samler inn vil vi benytte til å analysere den enkelte prosessen og la maskinen lære seg hva som er beste praksis. Planen er at vi senere kan bruke data til å la maskinen selv foreta beslutninger underveis i bearbeidingsprosessen. Når alle maskiner snakker sammen med hverandre og alt annet utstyr i produksjonen kan vi skape en smart fabrikk, svarer Thu.
For mer informasjon se: www.sandvik.coromant.com og www.aarbakke.no
Fakta om Aarbakke AS:
Aarbakke AS er en av Norges fremste produksjonsbedrifter innen maskinering. Selskapet, som holder til på Bryne i Rogaland, fylte 100 år i 2018. Frem til 1981 ble det i hovedsak produsert hestesko hos Aarbakke. Dette året ble bedriftens vendepunkt da nåværende bedriftsleder, Inge Brigt Aarbakke, introduserte virksomhetens første CNC-maskin. I dag er det over 300 ansatte og selskapet omsatte i fjor for drøyt 500 millioner kroner.
Fakta om Sandvik Coromant:
Sandvik Coromant er verdens ledende produsent av skjæreverktøy og feiret 75 år i 2017. Selskapet er etablert i over 150 land og har nær 8000 ansatte. I gjennomsnitt lanserer Sandvik Coromant seks nye produkter hver dag og besitter mer enn 520 patenter. Sandvik Coromant Trondheim, tidligere Teeness, har mer enn 130 ansatte.