23948sdkhjf

Aker Solutions digitaliserer produksjonen

Hos Aker Solutions på Tranby i Lier følger man godt med innen digitalisering av produksjonen. Nært samarbeid med blant andre Sandvik Coromant i Trondheim bidrar til økt oppetid og bedre produksjonsprosesser. Noe som er avgjørende for å lykkes i en konkurranseutsatt næring.

Hos Aker Solutions på Tranby er hovedaktiviteten utvikling, produksjon og montering av såkalte «juletrær», eller ventilkoplinger til montering på oljebrønnhoder under vann. Markedet er globalt og konkurransen er høy, og det er fokus på alle detaljer som kan bidra til at virksomheten er «best i klassen».

Viktig fagmiljø

- Aktiviteten til Aker Solutions er global. Vi har 16.000 ansatte fordelt på 53 lokasjoner rundt om i verden. I tillegg til konkurranse fra våre egne foretak rundt om på kloden konkurrerer vi også med andre selskaper om å produsere løsninger til oljeindustrien. Vårt fagmiljø her på Tranby er bredt sammensatt av ingeniører og fagarbeidere som alle jobber sammen om de beste og mest lønnsomme løsningene for våre kunder. Den totale kompetansen er hovedårsaken til at vi har så mye aktivitet her, forteller Thomas Nordskog, produksjonsingeniør hos Aker Solutions avdeling Tranby.

Digital hverdag

Maskinregisteret blir med på omvisning i produksjonslokalene. Her er det rent og ryddig, god belysning og høy aktivitet. En lærling får innføring i bruk av en CNC-maskin og vi spør henne om hva hun forventer seg i arbeidshverdagen.

- Her er det et spennende miljø med mye å sette seg inn i, så hverdagen for meg som lærling består i å ta inn all informasjon og lære om hvordan man produserer gode deler. Jeg trives allerede og ser frem til å jobbe i industrien, forteller den unge lærlingen.

- Operatørene får tilsendt 3D-modeller som skal bli til fysiske produkter i eksempelvis denne CNC-maskinen. Forståelsen av hva som skal til for at de digitale tegningene blir til rett produsert del er avgjørende for hele verdikjeden, sier Nordskog og fortsetter:

- Kompetanseoverføringen fagarbeiderne seg imellom er viktig for at vi kan bygge videre på vår viten og erfaring i produksjonsmiljøet. Det at ingeniørene også jobber her på huset er et viktig bidrag til vår suksess. Det gir en «fintfølende» fellesforståelse av hva som skal til for å oppnå det beste resultatet.

Vi ser nærmere på hvordan den digitale hverdagen er her i produksjonen på Tranby.

- Produksjonssystemet vårt er navet i alt vi foretar oss. Det snakker både med bedriftens forretningssystem og med maskinene og prosessene i verkstedet. Delene er fullstendig sporbare enten de bare finnes som en 3D-fil, er maskinert, målt eller godkjent for utsendelse, forklarer produksjonsingeniøren.

Han viser vei til en av de store dreiebenkene, en av flere WFL-maskiner.

- Her er det vi jobber med akkurat nå, sier Nordskog.

Digitale verktøy

- Vi har mye på stell, se bare alt vi kan hente ut av CNC-styringen. Nordskog taster seg inn i den ordren som kjøres i maskinen mens vi ser på.

- Her kan vi overvåke maskinen, vi kan hente ut data etter behov og mye av denne informasjonen er nyttig, men hva gjør vi hvis vi vil vite hvordan det går med denne dreieoperasjonen?

Han svarer på eget spørsmål.

- Jo, vi kan benytte sensorerte verktøy. Vi har et testsamarbeid med Sandvik Coromant for eksempelvis å se hvor store overheng det er mulig å ha på de sensorerte verktøyløsningene. Det du ser her er et verktøy med overheng 16,5 ganger diameteren på verktøyholderen. På dette skjermbildet ser du nå hvordan prosessen går.

Mange av komponentene som maskineres kan være flere meter lange.

- Vi kan ikke fysisk se inne i delen vi maskinerer, men med sensorerte verktøy får vi et «digitalt øye» som gir oss prosessdata underveis. Vi legger inn toleranser og lar programvaren til verktøyet avbryte prosessen automatisk dersom prosessen beveger seg utenfor satte parameter. Dermed unngår vi kollisjoner, og feil kan rettes opp uten at emnet har blitt skadet. Vi sparer både tid og penger på denne løsningen.

Hva får dere igjen for samarbeidet med Sandvik Coromant?

- Dette er et gjensidig samarbeid som gir oss bedre kunnskap om hva det er mulig å få til og vi gir viktig tilbakemelding til Sandvik Coromant som de igjen bruker når de skal videreutvikle sine produkter. Resultatet er at begge får muligheten til å ligge helt i forkant av utviklingen på dette feltet, svarer Nordskog.

Vil robotisere Mer digitalisering gir raskere og mer stabile prosesser samt full sporbarhet fra 3D-tegning til ferdig levert komponent. Men hva med automasjon? Jeg ser at det er mye manuell håndtering.

- Vel, når du ser på volumet på det vi produserer og størrelsen på komponentene er det klart at vi ikke akkurat kan benytte stangautomat og robotisert inn og utmating av disse komponentene. Paletter kan vi naturligvis bruke og i teorien også fullautomatisert paletthåndteringssystem, men som det er nå er ikke det aktuelt. Til det har vi for mye spesialproduksjon av få svært komplekse komponenter. Men, vi ser på robotisert skifte av skjæreverktøy og holdere. Maskinene våre har som regel automatisk verktøyveksling, men hvorfor ikke også robotisere enda mer av verktøyskiftingen? Vel, vi er på sporet, svarer Nordskog.

Nye markeder?

I disse «klimatider» er det kanskje utfordrende å jobbe innen oljeindustrien. Hvilke tanker gjør du deg om fremtidens muligheter?

- Som du har sett ligger vi langt fremme innen utvikling og produksjon av komplekse nisjeprodukter med svært høye krav til kvalitet og toleranser. Andre industrier har også behov for denne type spisset kompetanse, eksempelvis innen flyindustrien og andre energiområder, både sol, vann og vindkraft. Uansett hvor veien videre går jobber vi for å være best på det vi holder på med akkurat nå, svarer Thomas Nordskog.

For mer informasjon se: www.akersolutions.com og www.sandvik.coromant.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.187