23948sdkhjf

iKuben satser på additiv produksjon

iKuben satser tungt på nytt tilbud om additiv produksjon for industrien. Målet er å øke konkurransekraften og omstillingsevnen til klyngedeltagerne.

NCE iKuben startet høsten 2019 et nytt tilbud innen additiv produksjon. iKubens mål er å hjelpe norsk næringsliv gjennom omstillingsprosesser ved hjelp av kompetanseheving og samarbeid.

Aleksander Rise Gallala leder satsingen, med operativ og strategisk bakgrunn som materialteknolog og daglig leder. Han deler tiden sin 40/60 mellom NCE iKuben og oppstartselskapet Corron, som er en spin-off fra Oshaug Metall.

Lærer fra de fremste i verden

Satsingen ble sparket i gang med en studietur til noen av verdens fremste fagmiljøer innen additiv produksjon i München, Tyskland. Ti deltagervirksomheter fra arbeidsgruppen industriell produksjon deltok.

– Vi er i starten av en stor revolusjon i industriell produksjon. Kunstig intelligens og maskinlæring resulterer i grensesprengende design, som kan 3D-printes i ulike skalaer med ulike materialer. De største internasjonale industriaktørene bruker dette allerede, og det gjør også flere aktører i klyngen vår, sier Rise Gallala, prosjektleder for additiv produksjon i iKuben.

Det ble blant annet besøk hos Fraunhofer Institute for Casting, Composite and Processing Technology (IGCV) et forsknings- og utviklingssenter for additiv produksjon, finansiert og eid av den tyske stat. De tilbyr oppdragsforskning, rådgivningstjenester innen teknologi og optimalisering, material- og komponentanalyser og prototyping. Med 27.000 ansatte, 72 institutt og forskningsenheter og et årlig budsjett på 2,6 milliarder euro, er Fraunhofer Europas største applikasjonsorienterte forskningsinstitusjon.

Forskning tilgjengelig for klyngen

– Fraunhofer er en imponerende institusjon. Du kan si at det er som et enormt Sintef, med ekstrem ekspertise og utstyr. De har FoU-prosjekter med aktører som investerer tungt, som fly- og romfartsindustrien og militæret. Samtidig er de avhengige av bedriftscaser fra små og mellomstore bedrifter, det som tyskerne kaller Mittelstand. Gjennom EU-systemet er det muligheter for norske virksomheter å samarbeide og få tilgang til disse ressursene, sier Arne Larsen, prosjektleder for arbeidsgruppa Industriell produksjon i NCE iKuben.

Big business i dagens industri

Tore Fjørstad, Manager Structional & Mechanical i National Oilwell Varco, trekker frem den kommersielle bruken i dagens industri som en øyeåpner.

– Mitt inntrykk på forhånd var at dette var mer på forskningsstadiet. Flere eksempler vi ble presentert for var allerede veldig industrielle. Additiv produksjon er «big business», med sikkerhet i høysetet. Ta for eksempel drivstoff-delen som blir levert til blant andre Airbus. At slike komponenter kan gå gjennom kontrollregimene i flybransjen betyr at våre mest kritiske komponenter sannsynligvis også kan produseres på samme måte etter hvert. Da må imidlertid printere kunne produsere komponenter som er langt større enn det som er mulig i dag.

Et annet eksempel er bioniske braketter som GE utviklet for Airbus. Additiv produksjon førte til 30 prosent reduksjon i vekt og 75 prosent reduksjon i produksjonstid.

Maskinlaget optimalisering og design

– Det var veldig interessant å observere og lære om selve teknologien som er utviklet, som støvpålegging og lasersveising. For oss i National Oilwell Varco er også topologioptimaliseringsprogramvare og generativt design utrolig spennende. Du kan be en datamaskin om å lage ti designforslag til løsninger ut fra gitte kriterier, basert på nesten ubegrensede mulige valg, sier Fjørstad.

Slik programvare kan brukes til å gjennomgå store datasett, bruke funn som bidrag i neste iterasjon, og deretter få datamaskinen til å komme med det mest optimale svaret. Det er dette som ligger til grunn for additiv produksjon.

– Resultatet er design som sjelden ligner noe et menneske med ingeniørbakgrunn ville lagd. Fordelene når det kommer til bæreevne og materialutnytting er store med generativt design. Du kan produsere konstruksjoner som er umulig å fremstille med dagens konvensjonelle metoder. Da åpner det seg en ny verden med muligheter vi tidligere ikke har hatt. Vi lager svære komponenter som veier mange tonn. Disse kan per i dag ikke fremstilles i en 3D-printer, men vi ser allerede nytteverdien av å benytte topologioptimaliseringsprogramvare for å optimalisere de produktene vi lever av å selge, sier Fjørstad.

Generativt design sparer ressurser

General Electrics (GE) har investert milliarder og kjøpt opp mange firma med kompetanse på additiv produksjon. At de satser kommersielt understreker også at additiv produksjon har kommet forbi FoU-stadiet. GE Additive Customer Experience Center åpnet i desember 2017 for å støtte kunder i Europa.

Fordelt på 2700 kvadratmeter har de egne områder for alle aspekter av den additive produksjonsprosessen, fra design og prototype til ferdig produksjon. Egne områder er tilrettelagt for operativ trening og samarbeid innen additiv produksjon.

Deltagerne rapporterer at turen var nyttig

– Turen var veldig interessant! Den overgikk mine forventninger og jeg ble positivt overrasket over hvor langt teknologien har kommet, hvor mange som satser mye, og i hvor stor skala det allerede produseres deler. Et veldig spennende aspekt er også at det burde ligge meget godt til rette for å utvikle denne typen industri i Norge fremover, sier Fjørstad.

Vi ser allerede resultater ute hos bedriftene.

Oshaug Metall tar inn 3D-printing i støpeprosessen etter klyngetur til München. Bedriften har allerede satt i gang en ny prosess som resultat av turen. De ser på hvordan de kan ta 3D-printing inn som en del av sin verdikjede, og samarbeider med iKuben for å finne ut hvordan de går fram.

– Etter å ha sett mulighetene i løpet av Tysklandsturen fikk vi fart på ideen om å effektivisere en av støpeprosessene våre. Det dreier seg om å 3D-printe deler som blir laget på konvensjonelt vis i dag, sier Geir Berg Oshaug, produksjonssjef i Oshaug Metall AS.

Bedriften er allerede godt i gang. De benytter seg av 3D-printeren som klyngen eier og har stående i innovasjonslaben.

Verdens største messe innen additiv produksjon

Klyngen besøkte også Formnext i Frankfurt, som er verdens fremste møteplass for additiv produksjon og industriell 3D-printing. Hundrevis av utstillere fra hele verden deler kunnskap om alt fra å designe og printe nye hofter og hjelpemidler innen helse, til romfart, programvare, maskinpark og materialvalg for prosessindustri.

Senker terskelen for industrien

Målet for klyngen er å øke kompetansen for å slik senke terskelen for additiv produksjon for klyngevirksomhetene.

– Det er vrient for en bedrift å sette seg inn i om additiv produksjon er noe for dem. Additiv produksjon kan være en større investering, mulighetene er mange, og det kan være utfordrende å vite om det lønner seg. Da er det mer formålstjenlig at klyngen står for det tilbudet, og viser virksomhetene hva som er mulig i en tidlig fase. Slik senkes terskelen. Vil du vite mer om hvordan din bedrift kan bruke additiv produksjon ta kontakt, inviterer Aleksander Rise Gallala, prosjektleder for additiv produksjon i iKuben.

Du når ham på e-post: aleksander@ikuben.no eller telefon: 920 333 55

For mer informasjon se: www.ikuben.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078