23948sdkhjf

HMR Voss fornyer med samarbeidende sveiserobot

For å møte den økte konkurransen i markedet er det viktig å satse på robotisering. Det har HMR Voss erfart i et par tiår. Nå bytter de ut den gamle industriroboten med en samarbeidende sveiserobot og gjør seg ikke bare mer fleksible, men også mer interessante for ungdommen.

HMR Voss har lange tradisjoner med å konstruere og produsere mekaniske innretninger og maskiner. Bedriften tilbyr et bredt spekter av ingeniør- og fagkompetanse for å løse kundens oppgaver og utfordringer.

- Vi tilbyr komplette mekaniske tjenester og våre mekanikere har lang erfaring med krevende montasjeoppdrag og vedlikehold på anleggsstedet. I hovedsak konstruerer, produserer og monterer vi løfte- og håndteringsutstyr, og har spesialkompetanse innen løfteutstyr, taubaner, linjevogner, broer, spesialkraner og landbruksutstyr. I tillegg utfører vi alle typer oppdrag innen metallkonstruksjoner, forteller Philip Nordås, produksjonsleder hos HMR Voss AS.

Kundene kan være alt fra lokale bønder til store internasjonale konsern. Selskapet er kjent for å lage konstruksjonene med et høyt sikkerhetsnivå og som er robuste og tilpasset bruk under tøffe klimatiske forhold.

Moderne fleksible tider

- Da den drøyt 20 år gamle industriroboten sviktet, og det var ulønnsomt og tilnærmet umulig å få den opp igjen, åpnet det seg en mulighet for å tenke nytt. Hva om vi gikk for en samarbeidende (cobot) robotløsning, sier Nordås.

Han hadde fått ferten av løsninger som bestod av blant annet en cobot fra Universal Robots.

- Fra firma Imperietek AS på Jæren fikk vi, av noen svært kreative og hjelpsomme cobotentusiaster, presentert EasyWeld, en fleksibel løsning som umiddelbart virket interessant, faktisk så god at vi valgte å gå for den, forteller Nordås, mens han viser oss rundt i sveiseverkstedet.

- Den gamle roboten var rett og slett for gammel. Vanskelig å få reservedeler til, spesielt nytt kretskort som vi behøvde. Kalkylen sa over 150.000 kroner for å oppgradere en sliten maskin vanskelig å programmere og usikkert om hvor lenge den ville holde. Nei, nå går vi for fremtidsrettet cobotløsning, forsikrer Nordås.

Fleksibel som bare det

I motsetning til den gamle roboten, som måtte gjerdes inn og som var svært komplisert å programmere, har den nye løsningen uante muligheter i vente.

- En ting er at det kun tar 15 minutter å lage et nytt sveiseprogram, men roboten, eller coboten, kan jo med enkle grep flyttes og benyttes til nesten hva som helst. Universal Robots har åpen struktur og all verdens produsenter av robotapplikasjoner leverer løsninger for det aller meste. Dessuten trenger vi ikke å gjerde inn maskinen, forteller Nordås entusiastisk.

Nummer to, og da tar det av

Ute i verkstedet snakker vi med den unge roboteksperten Simen Andre Meland, han er optimistisk til den nye samarbeidspartneren.

- Vi lager sveisejiger både for oss her på Voss og andre i HMR-systemet, men vi kan naturligvis lage for andre på oppdrag. Jeg lærer noe nytt hver dag og for oss er vi inne i en utviklingsfase der vi finner ut nye bruksmuligheter hver eneste dag. Det er gøy å gå på jobben, forteller Meland.

- Ja, vi opplever at de som kommer borti coboten blir nysgjerrige og kreative. Dette er helt klart et viktig rekrutteringsverktøy for vår bedrift. Denne coboten passer bedre inn i ungdommens verden enn noen av de andre maskinene vi har på bruket. Ungdommen er viktig for oss, det handler om bedriftens fremtid, og derfor er det positivt at Voss videregående skole oppretter en egen linje Vg2 industriteknologi som skal gi elevene kompetanse i teknologiske, produksjon- og fremtidsrettede yrker innen robotisering og automatisering. Med dette bygges det nå et fagmiljø innen dette feltet her i bygda, forteller Nordås.

Han tror det fort kan «ta av» på jobben.

- Vi holder nå på å bevise for konsernledelsen at denne investeringen er lønnsom. Siden vi har startet helt med blanke ark hva cobot angår, så har vi fått litt armslag til å finne ut av beste praksis. Når vi nå begynner å levere det vi har lovet ledelsen tror jeg vi kommer til å få full aksept for vårt robotvalg. Faktisk så er jeg overbevist om at når vi bestiller cobot nummer to så vil det ta fullstendig av, ikke bare her hos HMR Voss, men i andre deler av HMR-konsernet. Dette vil være et viktig bidrag til å forsvare vår konkurransekraft, bedyrer Philip Nordås.

Når kommer neste cobot?

- Fortere enn mange aner tror jeg. Det er forandringsvilje i organisasjonen og vi har kommet inn i et modus der vi ser etter andre ting å robotisere. Vi har behov for full fleksibilitet og rask omstilling, så det er spennende «cobottider» nå. Vi må bare være tidlig ute, svarer produksjonssjefen.

For mer informasjon se: www.hmr.no og www.imperietek.no

Fakta: HMR Voss

Med hovedkontor på Husnes i Hordaland og fire andre lokasjoner spredt utover Vestlandet, har HMR-gruppen bygget opp et solid og løsningsorientert fagmiljø for mekanisk ekspertise.

HMR Voss er et av selskapene i HMR-gruppen som prosjekterer, produserer og monterer mekaniske konstruksjoner etter kundens ønske.

HMR Voss har også en egen kontrollavdeling som er akkreditert for magnetinduktiv prøving av ståltau (MIP), og bedriften er sertifisert som sakkyndig kontrollør av arbeidsutstyr.

HMR Voss er innehaver av merkevaren HMV Landbruksprodukt og er en ledende leverandør av hurtigkobling, gjødsel- og grasutstyr til det norske landbruksmarkedet.

Selskapet er sertifisert innen:

ISO 9001:2015

ISO 14001:2015

NS-EN 1090-1:2009+A1:2011 (EXC3)

NS-EN ISO/IEC 17020 (Akkreditering)

Sakkyndig kontroll av arbeidsutstyr

Kvalifisert leverandør i Sellihca og TransQ

Imperietek

Imperietek AS ble startet som en leverandør av kostnadslave automasjonsløsninger. Med lang erfaring fra maskinbygging, PLS-systemer og robotikk tilbys den automasjons løsningen som passer best for hver enkelt bedrift.

Imperietek forhandler Universal Robots, som er verdensledende aktør på samarbeidene roboter.

Selskapet bygger frittstående maskiner og maskiner som inngår i en større produksjonslinje, dessuten driver man med bygging og oppgradering av eksisterende maskiner.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078