23948sdkhjf

Lærerik NBF-tur til KUKA i Augsburg

NBF – Numerisk Buker Forening - melder om et lærerikt og minneverdig besøk hos KUKA GmbH i Augsburg i høst. Et titalls deltakere fikk dybdeinnsyn i KUKAs innovative verden.

NBF – Numerisk Buker Forening tok initiativ til å planlegge og gjennomføre en studietur til KUKA GmbH, som i dag er en av de største produsenter og leverandører i verden av industrielle roboter og komplette intelligente automatiseringsløsninger, innenfor en rekke industri- og bruksområder. Opplegget kom i gang ved at Annette Anfinnsen i NBF-styret tok kontakt med KUKA sin representant Frode Grimsbø i KUKA Norge. Intensjonen med et slikt besøk var å vise mulighetene innen smart produksjon og robotisering, og om hvordan denne teknologien kan brukes til å skape ytterligere konkurransekraft for norske industribedrifter.

«Alt fra samme kilde»

Hovedvirksomheten til KUKA i Augsburg er lokalisert nær 10 mil vest for München. Ved ankomsten til administrasjon ble vi møtt med et stort banner ved inngangen med påskriften «KUKA 125 years». Det vil si at virksomheten ble etablert i 1898 av Johann J Keller og Jacob Knappick, etter hvert forkortet til Keller und Knappick Augsburg, og senere forkortet til KUKA. Altså feiret de dette jubileet i fjor.

I begynnelsen etter etableringen ble det utviklet og produsert belysning for enkelthus og etter hvert for større bydeler, med basis i tilgang på acetylengass. Naturlig nok førte dette til at virksomheten konsentrerte seg om nye sveisemetoder og -verktøy, og etter hvert komplette sveiselinjer/-anlegg, som igjen førte til fremstilling av en rekke stadig mer kompliserte mekaniske produkter.

På midten av 60-tallet utviklet KUKA seg til markedsleder innen kommunale kjøretøy, blant annet for renovasjon, og stadig nye avanserte mekaniske produkter og prosesser, som for eksempel strikkemaskiner, bærbare skrivemaskiner og ikke minst innovative sveiseteknologier. Alt dette ble gjort med basis i god intern ideutvikling og innovasjoner under mottoet «Made in Germany».

Utover på 70-tallet ble de første handteringsautomatene og industrirobotene utviklet og satt i produksjon, og stadig nye robotløsninger og avanserte komplette automatiske produksjonssystem så dagens lys. KUKA tilbyr i dag alt hva kundene trenger fra samme «kilde», det vil si fra roboter, handterings- og transportsystem, visionsystem, produksjonsceller og til helautomatiske produksjonsanlegg. Leveransene går til store markedsområder som bilindustri, elektronikk, metall og plast, matvare, detaljhandel og medisin.

Fem forretningsområder

I dag er KUKA et av verdens ledende automatiseringsselskap innen intelligent robotteknikk med 5 store forretningsområder:

1.KUKA-roboter. Pr dato er det produsert og levert over 250.000 roboter.

2.Nøkkelferdige og komplette KUKA-systemløsninger og robotteknologi for produksjon og montasje, med roboter, produksjonsceller og tilhørende automatiseringsutstyr.

3.Swisslog Helse er et konsept som sørger for materialtransport og handteringsløsninger for medisin som øker effektivitet og sikkerhet i fremtidsrettede sykehus og helsesystem.

4.Swisslog. Ifølge KUKA former Swisslog fremtiden for digital lagerstyring og logistikkautomatisering, og transformerer kundenes ordreoppfyllelse og produksjonsoperasjoner for å oppnå maksimal effektivitet, fleksibilitet og smidighet. Dette omfatter rådgivning, konseptstudier, prosjektimplementering, livslang kundestøtte, lagerstyring med mer.

5.Kina. Med de 4 nevnte forretningsområdene også i Kina satte KUKA fart på virksomheten i dette markedet, med en markedstilpasset produktportefølje som gir potensial for ytterligere global vekst.

Omfattende omvisning

Besøket hos KUKA de to dagene var lagt opp slik at det ble gitt presentasjoner i plenum av et utvalg av hovedaktivitetene, og omtrent umiddelbar etter hver presentasjon var det omvisning og demonstrasjon av den høyt automatisert produksjon og aktuelle prosesser i de mange fabrikkhallene. Vi ble tatt imot på en aldeles utmerket måte av vertene Alexander Bay (leder for den globale forretningsutviklingen), Steffen Günther (teknologisjef for verktøymaskinautomasjon). De stilte ellers opp med mange personer både for presentasjoner og diskusjon i plenum, og ikke minst i forbindelse ved omvisning og demonstrasjon. Omvisningene omfattet blant annet:

oMaskinering av store og små komponenter som inngår i egne sluttprodukter, som igjen brukes i egen produksjon.

oManuell og automatisert montasje av roboter.

oKort- og langtidstesting av roboter og automatiserte produksjonssystem inkl. vision.

oMatriseproduksjon. Demonstrasjon av hvordan småserieproduksjon kan helautomatiseres med roboter, visionsystem og gjenfinning av emner/komponenter uorientert og ikke statisk materialflyt, for videre handtering og oppspenning.

oAutomatisert intern logistikk med KUKA AMR (autonome selvstyrte transportenheter). Disse lades induktivt mens de arbeider, noe som betyr at de kan arbeide mer eller mindre helkontinuerlig.

oAvanserte sveisesystem, som friksjonsbasert rørsveising og magnetbuesveisning. Begge og spesielt sistnevnte gir veldig høy sveisekvalitet, presisjon, kort sveisetid, og er miljøvennlig (ingen røykeksponering). KUKA tilbyr slike løsninger og applikasjonskunnskap til kundene.

oFabrikkavdeling for læring og utdannelse (KUKA Ausbildungzentrum). Et imponerende stort og fasinerende område med maskiner, verktøy, arbeidsbenker og mye annet utstyr for lærlinger og nyansatte. Standarden her angående lokaler, maskiner og utstyr var like høy som den vi så i selve produksjonen til KUKA. Fasilitetene huser 140 lærlinger innen mange fag.

Det var Ove Johan Aklestad som ba spesielt om å få se opplæringsfasilitetene til KUKA. Aklestad er daglig leder i OFIR (Opplæringskontor For Industrifag i Rogaland), som er Norges største av sitt slag. Han er videre styreleder i NBF og var likeledes reiseleder for turen til Augsburg og KUKA. Han sier at fagene på utdanningssenteret er ganske like de industrifag vi har i Norge. Hos KUKA ble spesielt fagene bedriftsadministrasjon, maskinteknikk, elektroteknikk, mekatronikk, informatikk og engineering fremhevet. Med utgangspunkt i dette blir det utdannet 10 forskjellige yrkesgrupper innenfor industri, for både kvinner og menn.

Interessant og nyttig

Bjørn Øvsthus og Inge Haukøy fra Mjøs Metallvarefabrikk AS fant besøket meget spennende og interessant. «Vi er veldig imponert av både bedriften, produksjon, produktene og ikke minst måten vi som gruppe ble tatt imot. Vi fant det spesielt interessant med bakgrunn i det nye Kompetansesenteret for Robotteknologi (KORT) som er etablert på Osterøy». KORT er tidligere beskrevet i Maskinregisteret, og er et nasjonalt testsenter for nettopp det å ta i bruk robotteknologi samt automatisering (www.robotkompetanse.no).

Espen Hoff fra Lilaas AS sier at det var både interessant og nyttig å få muligheten til å besøke KUKA. Det å få høre på gode og informative presentasjoner, diskusjonene og ikke minst å få delta på omvisninger med demonstrasjon av de mange applikasjonene og de mulighetene disse gir.

KUKA med sine i dag over 15.000 ansatte er som det fremgår en av verdens spesialister innen automatisering og utvikling, og leverandører av intelligente automatiseringsløsning. Det ble i 2023 omsatt for over 4,1 milliarder euro. Hittil i inneværende år er ordrereserven på om lag samme beløp, i et marked fordelt på over 100 forskjellige land.

Imponerende

Eirik Njåstad, seniorforsker ved SINTEF Manufacturing AS, reflekterer også over turen:

- Selv om jeg kjenner godt til flere av KUKAs robotsystemer fra før, var det noe helt annet å oppleve omfanget av produksjonen deres på nært hold. Det var særlig spennende å høre om deres nye operativsystem, som tilbyr mer åpne grensesnitt – noe som kan fremme større innovasjon og samarbeid i bransjen. Jeg ble også fascinert av deres prosjekt for å konvertere produksjonsinfrastruktur til 650V DC-drift, som både gir økt energieffektivitet og sparer materialer. Produktiviteten de oppnår med en kombinasjon av ordrebasert produksjon, omfattende in-house prosesser og et systematisk fokus på å håndtere feil, var svært imponerende. Til slutt gjorde deres velutrustede opplærings- og kompetansesenter stort inntrykk. Det understreker betydningen av å kombinere innovasjon med kompetanseutvikling for å møte fremtidens behov i industrien.

Neste Brukermøte

Numerisk Bruker Forening arrangerer neste Brukermøte på Jæren 4. og 5. juni 2025.

Det er ventet mange dit, slik at NBF har reservert rom på både Bryne Hotell og Bryne Kro Hotell.

For mer informasjon se: www.nbf-forum.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094