LOBAS investerer i nok en Mazak
Maskinregisteret har tidligere besøkt og skrevet om Lonevåg Beslagfabrikk AS (LOBAS), det var i 2019 da bedriften «bare» hadde 50 roboter. Nå, fem år senere, har bedriften 25 flere roboter, og ytterligere nye er under planlegging.
- Vi investerer alltid i ny teknologi. Det er LOBAS det, fremoverlent og innovativ, sier Kenneth Flatås, teknisk sjef hos LOBAS.
Dette besøket skal handle om opprettelse og utvidelse av egen maskineringsavdeling, og vi er på besøk sammen med Ketil Sæbø fra Ravema. Han er stedfortreder for maskinselger Torbjørn Hopsdal. Sammen får vi omvisning av Kenneth og hans kollega Even Rongved som også jobber i teknisk avdeling.
Forventer vekst
LOBAS er en bedrift som konstruerer, utvikler og produserer ulike typer beslag. Produktutvalget har gjennom bedriftens historie variert innenfor metallindustriens mangfoldige verden. Allerede i 1954 startet man med produksjon av garasjeportbeslag «LETT-OPP», og så tidlig som 1961 utgjorde porter og portbeslag cirka 40 prosent av omsetningen. I de senere tiår har produktgruppen taksikring vært den største, og her er man markedsleder i Norge gjennom lengre tid og merkenavnet LOBAS står sterkt ute i markedet. I 2021 lanserte LOBAS et nytt satsingsområde; innfeste av solcellepanel på tak. LOBAS SOLAR er en produktgruppe som forventes å vokse raskt i årene som kommer.
Kontinuerlig innovasjon
Vi vandrer ute i produksjonen, her er det hektisk aktivitet, både i pågående produksjonsprosesser, men også med installasjon av ny teknologi.
- Vi er i konstant bevegelse, for hvis vi ikke hele tiden blir bedre og raskere vil vi miste konkurransemomentet vi har bygget opp over lang tid, forklarer Kenneth mens vi passerer en ny robotisert sveisecelle som snart skal igangsettes.
Forbedringer av både produkter og prosesser er avgjørende for utviklingen av bedriften, noe det kontinuerlig er stort fokus på internt.
- På produktsiden er innspill fra kunder og sluttbrukere viktige signaler om hvilke utfordringer vi bør fokusere på, og bedriften tar gjerne imot gode idéer til forbedringer og markedsmuligheter, sier Kenneth, og legger til:
- Teknisk avdeling hos oss har bred kompetanse på alt fra tegninger og konstruksjon til bygging av produksjonsverktøy, slik at vi kan utvikle produkter som både har riktige egenskaper for bruk og som kan produseres kostnadseffektivt i vår moderne maskinpark. Det er her maskineringen kommer inn i bildet.
Egen maskineringsavdeling
Følget på fire ankommer den nyopprettede maskineringsavdelingen.
- Vi konstruerer og produserer en god del av de verktøyene vi benytter i beslagproduksjonen, også robotgripere og slitedeler til verktøy, og fordi kvalitetskravene våre er skyhøye må vi sikre oss den kompetansen som skal til for å møte disse kravene. Derfor har vi satset på mer maskinering, forteller Kenneth.
I avdelingen jobber det fire operatører, hvorav to er verktøymakerlærlinger. Maskinparken består av fire CNC-maskiner hvorav en av dem er en senkegnistmaskin. Den nye maskinen er den andre Mazak-maskinen hos LOBAS.
- Vi valgte å gå for en 5-akset Mazak CV5-500, som er en kraftig fresemaskin med lite fotavtrykk, sier Even Rongved fra teknisk avdeling, og legger til:
- Vi har god erfaring fra vår første Mazak, både hva maskinkvaliteten angår og oppfølging fra maskinforhandler Ravema. De har folk i området og kommer med en gang om det behøves.
I tillegg til ny fresemaskin er det også en ny traverskran og en egen lydisolert bod for operatørene.
- Vi har satset på GibbsCAM som alle operatørene kan, og da vil vi at de skal være så nær maskinene som mulig, både med tanke på effektivitet men også rent praktisk å være tilstede der det skjer, forklarer Even.
Vi tar en nærmere titt inni den nye Mazaken og verktøyspesialisten Ketil Sæbø vil legge inn noen ord.
- Fordi LOBAS stiller høye krav til kvalitet og effektivitet har vi tatt ut standardbordet i maskinen og laget et effektivt ZeroClamp nullpunktbord. Her kan man på få sekunder bytte paletten med ferdige emner i maskinen ut med en palett med ferdig oppspente emner. Smart, ikke sant, sier Ketil.
- Som sagt er presisjon et viktig stikkord for LOBAS og dette nullpunktsystemet bidrar til at vi får høy presisjon fra oppspenning til ferdig maskinerte deler, kommenterer Even.
Ketil peker inn i maskinen og legger til:
- Med denne verktøyholderen fra Fahrion kan man forvente en presisjon på verktøy helt ned i 3 µm.
Fremtidens medarbeider
- Vi har stor tro på at satsing på maskinering er viktig for vår suksess inn i fremtiden. Det at vi har lærlinger på CNC er i tråd med vår satsing på å lære opp fremtidens medarbeider, en som kan alt fra det første råemnet blir maskinert til konstruksjon av nye innovasjoner. Våre medarbeidere opparbeider seg unik kompetanse som styrker selskapets konkurransekraft. En gang i fremtiden vil våre CNC-lærlinger sitte i ledende posisjoner og bidra til vår felles suksess, konkluderer Kenneth Flatås.
For mer informasjon se: www.lobas.no og www.ravema.no
Fakta om LOBAS:
Bedriften har sine røtter helt tilbake til 1918 da Andreas Jacobsen startet med spikerproduksjon og smiedrift i Flatevad på Osterøy. Etter krigen ble Andr. Jacobsen AS flyttet ned til ny fabrikk ved fjorden for å lette på logistikken og få bedre lokaler for produksjonen av båtutstyr. To av sønnene til Andreas, Mons og Anker Jacobsen, valgte da å fortsette med produksjon av bygningsbeslag i «gamlesmia» i Flatevad. Lonevåg Beslagfabrikk regner derfor 1.april 1947 som offisiell oppstartsdato. Bedriften er fremdeles i grunderfamilienes eie. Nåværende daglig leder Jørn Jacobsen overtok sjefsstolen fra sin far Jostein i 2002, og ble da tredje generasjon Jacobsen som leder og utvikler foretaket. Omsetningen nådde 267 millioner kroner i 2023. Bedriften har siden 1963 eksportert varer, og eksportandelen ligger de siste årene på cirka20 prosent av totalomsetningen, med Sverige som viktigste marked. LOBAS er sertifisert i henhold til ISO 9001.