23948sdkhjf

Lidenskap og innovasjon hos Cutlite Penta

Når Maskinregisteret besøker leserskjæremaskinprodusenten Cutlite Penta, med maskinforhandler iTec AS, blir vi vitne til italiensk lidenskap for teknologi og innovasjon i tynnplateindustrien.

Cutlite Penta, som er en del av ELEN Group, konstruerer og utvikler fiberlasersystemer med høy ytelse for metallskjæring. Selskapet holder til like utenfor Firenze i Italia, og det er her vi møter Cristian Soldan, selger i eksportavdelingen hos Cutlite Penta. Han tar oss med til fabrikken som fremstiller maskinbasene, Toscana Lamiere Industrie, en knapp times biltur sør for hovedkvarteret til Cutlite Penta i Prato.

Cutlite Penta designer, produserer og markedsfører avanserte laserskjæresystemer, og selv om de bare har eksistert siden 1992, er det nå det største italienske selskapet innen CO2-laserskjæremaskiner.

Fra CO2 til fiberlaser

- På grunn av ELEN Group over 40 års ekspertise med CO2-laserkilder, har vi overført banebrytende og tverrfaglig kunnskap til feltet av fiberlaserteknologi og benytter den i metallplateskjæring, forteller Cristian Soldan og fortsetter:

- Takket være samarbeidet med den verdensledende produsenten av laserkilder, IPG Photonics og RAYCUS har vi nå de beste fiberlaserkildene, slik at vi kan utvikle raske og svært kraftige maskiner.

Store dimensjoner

Vel fremme i Barberino Val d'Elsa får vi omvisning hos Toscana Lamiere Industrie. Her står en 13x3 meter stor Cutlite Penta fiberlaser på 15 kW som skjærer deler til nye fiberlasermaskiner. En annen Cutlite Penta på 30 kW ved siden av er også fullt opptatt med skjæring. Begge disse maskinen er utstyrt med fugehode for å produsere ferdige sveisefuger. Vi får se eksempler på skjærte plater i ulike tykkelser og hvordan en maskinbase bygges opp.

Lenger inne i fabrikkhallen maskineres maskinbasene i en stor Emco-fres med arbeidsområde på 20.000 x 5.000 x 2.000 mm.

- Våre krav til presisjon gjør at vi freser ned toppen av maskinbasen til tusendels millimeter nøyaktighet. Maskinene produseres helt og holdent her i Italia, sier Soldan stolt.

På veien ut av fabrikken passerer vi en kantpresse på 12 meter lengde som knekker plater med 1.100 tonn trykk.

- Det skal ikke stå på dimensjonene her i gården, kommenterer Ståle Ellingsen fra iTec tørt.

Kundetilpasset

Neste stopp er monteringsavdelingen som ligger ti minutters kjøring unna basefabrikken. Her får vi se alle de ulike stegene i sammenstillingen av nye maskiner. En spesialbygget maskin med kundens egen farge står klar til testing.

- Vi tar sikte på å levere kundene den beste maskinen tilgjengelig, utviklet i henhold til kundenes ønsker og med et utmerket forhold mellom pris og kvalitet. Maskinene våre er pålitelige, innovative og brukervennlige. Vårt fokus på de reelle driftsbehovene, med spesialløsninger for ethvert behov, gjør det mulig å tilfredsstille kunder selv med de vanskeligste utfordringene, bedyrer Cristian Soldan, og fortsetter:

- Her ser dere hvordan vi bygger en automasjonsløsning for en kunde. Fordi vi baserer våre maskiner på moduler kan kunden velge fra en rekke praktiske løsninger, med eksempelvis flere bord og automatisk inn- og utmating på begge sider av maskinløsningen. Her ser dere vår hittil største fiberlasermaskin med vekslebord under oppbygging, bordet er 18x4,1 meter.

Kan laser

Siste post på programmet er hovedkvarteret til ELEN Group og demosenteret for Cutlite Penta. Her får vi se CO2-lasermaskinene som er kjent for sine fine kutt i plast, tre og papp.

- Med over 40 års erfaring innen laserteknologi kan vi med hånden på hjertet si at vi kan laser, og det er vel derfor heller ingen overraskelse at Cutlite Penta er først i Europa med 50 kW laserkilde. Den ble først vist på BlechEXPO i Stuttgart i fjor (tidligere omtalt i Maskinregisteret) og blir å se på årets EuroBLECH i Hannover, sier Soldan ubeskjedent.

Ståle Ellingsen følger opp:

- Ja, og derfor er vi i iTec svært fornøyde med å ha Cutlite Penta i vår portefølje, for nå dekker vi hele spekteret innen plateskjæring, med ulike skjæreteknologier for skjæring i de tynneste til de tykkeste platetykkelsene.

Det blir også demonstrasjon av en 30 kW-laser (50 kW-maskinen er på vei til Hannover) og det spraker kraftig når maskinen starter opp for å skjære gjennom en testplate. På utsiden av maskinen står tre teknikere og diskuterer skjæreprøver. De peker og nikker, her ble det tydeligvis en vellykket test.

Vår vært viser oss rundt til ulike maskiner, åpner styreskap og forteller om hvor fortreffelig teknologien er, og hvor opptatt man er av innovasjon og utvikling.

Soldan trekker også frem det spesielle skjærehodet i PLUS-serien: EVO 3.

- EVO 3-skjærehodet er utstyrt med en kapasitiv sensor. Her kan dere se, men ikke fotografere innmaten, Fiber PLUS-systemet bruker EVO 3 autofokus-skjærehodet, som ble designet eksklusivt av vår FoU-avdeling og produsert ved hjelp av Cutlite Penta høypresisjonsmekanikk, og er utstyrt med en kontaktfri kapasitiv sensor. Selve hodet og fokuseringslinsene kan brukes med opptil 50 kW lasereffekt og et trykk på 25 bar, forklarer Soldan.

Besøket nærmer seg slutt og vi har blitt vitne til en maskinprodusent som strutter av selvtillit og som har dyp lidenskap for innovasjon og teknologi. Det vil ikke overraske om vi snart får mer å skrive om i den sammenheng.

For mer informasjon se: www.cutlitepenta.com og www.itec.as

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062