23948sdkhjf

Aarbakke vil ha mer eksport fra Jæren

Norled, Aarbakke og Seam er i gang med å produsere et batteribytterobotsystem – SHIFTR - for hurtigbåter. Nå vil Inge Brigt Aarbakke, forretningsutvikler for alle selskapene i Aarbakke-gruppen, ha flere teknologiprosjekter for eksport fra Jæren.

Maskinregisteret møter Inge Brigt Aarbakke i monteringsavdelingen til Aarbakke AS, som for tiden er i den gamle Brøyt-fabrikken på Bryne. Her vil han vise hvordan Aarbakke og andre lokale underleverandører sammen kan produsere høyteknologi for eksport.

Dette er teknologien

SHIFTR er en autonom batteribytterobot, som betegnes som en unik oppfinnelse. Bytting av batteri er forutsetning for at hurtigbåtene (= utslippsverstingene) skal kunne elektrifiseres. Byttesystemet SHIFTR vil ivareta kort liggetid ved kai, lav nyttelast på fartøy og holde ekspressbåtene i full fart hele dagen. Med et banebrytende system som gir mulighet for elektrifisering av både nye og eksisterende fartøy og lange og korte ruter, er denne teknologien en vinn-vinn for redere, passasjerer og miljøet.

Blant fordelene systemet gir finner man: Ingen ladetid i rushtider, unik løsning for tidevannkompensasjon og tilgjengelig løsning for nybygg og for ettermontering.

Komplett verdikjede for eksport

- I dette prosjektet ser du hvordan lokal industri samarbeider i utvikling og produksjon av høyteknologi for eksport av løsninger som gir bedre miljøavtrykk, sier Inge Brigt, og fortsetter:

- Vi har mye kompetanse vi kan overføre fra oljerelatert industri til mer bærekraftig industri, og det er nærmest bare å sette i gang.

I prosjektsamarbeidet med Norled og Seam er det Aarbakke Innovation som har jobbet med utvikling og Aarbakke AS som produserer systemet.

- Aarbakke samarbeider med flere lokale aktører og jeg ser for meg at vi kan få til mye mer, for eksempel å utvikle lokalt her på Jæren, for så å rulle ut konsepter som blir produsert lokalt andre steder i verden. Vi kan fortsatt tjene penger på det, mener Inge Brigt, og legger til:

- Det handler bare om å tenke globalt samtidig som man tenker lokalt. «All business is local» er det noe som heter, og får vi til det, vil vi også kunne vise til store miljøbesparelser ved å eksportere Jærsk teknologi som produseres der hvor teknologien skal anvendes. Vi har hele verdikjeden for å få det til, så det er bare å gi gass!

Digitalt = globalt

- I disse tider snakkes det mye om å 3D-printe lokalt basert på digitale reservedelslagre eller rett og slett digital produksjon. Det vi holder på med innen metallbearbeidende industri er jo allerede digitalt, med eller uten 3D-printing. For Aarbakkes del har vi vært «digitale» i mer enn ti år og bidratt til at andre norske industribedrifter også har ligget langt fremme ved å dele kunnskap og invitere til samarbeid, sier Inge Brigt, og fortsetter:

- Se bare på batteribytterobotsystemet SHIFTR, her viser vi at vi kan lage noe som fungerer i Norge, på Oslofjorden. Vi skal sette et salgsteam på jobben med å selge systemet til alle verdens land der det er hurtigbåter, innsjøer, elver og øyer, og da har vi global eksport fra Jæren. Heng på dem som vil være med, inviterer Inge Brigt Aarbakke.

For mer informasjon se: https://shiftr.no og www.aarbakke.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062