23948sdkhjf

IMS Maskinering trapper opp

Det er stadig investeringer hos IMS Maskinering AS og nye Nakamura-Tome CNC-maskiner, automasjon og robot har kommet på plass. Nå legges planer for ytterligere investeringer og utvidelse.

Det er snart tre år siden forrige gang Maskinregisteret besøkte IMS Maskinering, den gang for å melde om nybygg og tre nye robotceller. Nå er det mer nytt å skrive om.

Være ledende

Etter Bosvik Båtutstyrs konkurs tok IMS Maskinering AS over deres mekaniske avdeling. Dette inkluderer ikke bare dyktige fagfolk fra Bosvik, men også verdifull kunnskap og prototyper fra deres tidligere produksjon. Det er dessuten to nye lærlinger på plass, og det kan komme godt med i disse tider.

- Vi har gjort oss veldig konkurransedyktige og attraktive gjennom høy utnyttelsesgrad på maskinene og gode fagfolk. Det baller på seg og vi så oss nødt til å få inn et par nye maskiner, forteller Kenneth Nodland, daglig leder i IMS Maskinering AS.

Sørlandsbedriften har som mål å til enhver tid være Norges ledende innen maskinering og produksjon av store og små serier.

Valg av maskin

De to nye Nakamura-Tome maskiner kjører ubemannet mens vi er på omvisning.

- Vi hadde lenge hatt behov for nye maskiner og vi har gått noen runder for å finne maskiner og automasjon som passer vår produksjon. Vi så på mange maskiner på EMO-messen. At valget falt på Nakamura-Tome fra maskinforhandler Johan Nordstrøm Verktøymaskiner skyldes flere ting. Først og fremst så vi på kvalitet opp mot pris. Dernest er valg av maskinforhandler viktig med tanke på service og personkjemi. Så langt er vi godt fornøyd med vårt valg, sier Nodland.

Robot og automasjon

Den ene maskinen er en Nakamura-Tome WT150II, som er en tospindlet dreie-fresemaskin. Dette muliggjør samtidig skjæring med øvre og nedre verktøy på motstående spindler, noe som gir raskere syklustider. Den kompakte maskinen opptar litt over åtte kvadratmeter og veier 9,5 tonn.

- Maskinen har halvert omstillingstiden, og vi har utrustet den med IEMCA stangmater og Royal Rota-Rack deloppsamler, slik at den kan kjøre ubemannet i timevis, forklarer Nodland.

Sistnevnte er et nytt produkt i Norge som Nodland har kjøpt gjennom Johan Nordstrøm Verktøymaskiner.

- Rotarack er en veldig praktisk delfanger som tar liten plass og som kan samle opp mange deler og gir oss god kapasitet, sier bedriftslederen.

Den andre Nakamura-Tome-maskinen er en NTRX-300 5-akse flerfunksjonsmaskin med to spindler og 80 verktøyplasser. Avstand mellom spindlene er 1350 mm. Maskinen er utrustet med 70 bar skjærevæsketrykk og betjenes av en ABB-robot. I tillegg er det inn- og ut-bane for råemner og ferdige deler.

Gode erfaringer

Hvilke erfaringer har dere gjort dere nå noen måneder etter igangkjøring av disse maskinene?

- Først og fremst vil jeg si at vi er imponert over stabiliteten til de nye maskinene. Dernest har vi fått godt inntrykk av Johan Nordstrøm Verktøymaskiner og maskinselger Martin Hauge Hansen. Og så erfarer vi at resultatene står til de ganske høye forventningene vi hadde. Du vet, vi har jo en rekke robotiserte og automatiserte celler fra før. Men den høye automasjonsgraden vi nå har, har vi nok kapasitet til å kjøre kun ett skift bemannet, noe som gjør oss svært konkurransedyktige, både med tanke på norske men ikke minst utenlandske konkurrenter, svarer Nodeland.

Hvilke forventninger har du for fremtiden?

- Alltid vanskelig å svare på det helt presist, verden endrer seg fort, men vi er optimister og tror vi kommer til å få veldig mye mer å gjøre, så planene er allerede i gang for flere investeringer og utvidelse av verkstedet, repliserer Kenneth Nodland.

For mer informasjon se: www.imsmaskinering.no og www.jnmaskiner.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.312