23948sdkhjf

Helhetlig AM-satsing i Nord-Norge

Sommeren 2023 ble den første industrielle metallprinteren installert hos det nystartede selskapet AM North AS. Digitalisering og additiv produksjon er stikkord for satsingen, og målet er å skape industriutvikling og nye arbeidsplasser i Nord-Norge.

 

Med Equinor og UiT, Norges arktiske universitet, i spissen ble det i 2020 igangsatt et arbeid for å se på muligheten for å etablere et senter for additiv produksjon (AM) i Nord-Norge. Det er NorSea Polarbase, GSG og Pro Barents, som med støtte fra Innovasjon Norge, Equinor og Vår Energi,  står bak det første kommersielle 3D-printsenteret i landsdelen.

- Johan Castberg kommer snart til å produsere på feltet i Barentshavet og produksjonsskipet er pilot for Equinor når det gjelder digitalt lager. 3D-printing er sentralt i Equinors digitale modell for reservedelslager. I stedet for å ha masse deler på lager i tilfelle noe skulle skje, lages delen når den trengs, og det er her AM North kommer inn i bildet, forklarer Ketil Holmgren, administrerende direktør ved NorSea Polarbase. 

 

Vil blomstre

Like utenfor Hammerfest sentrum, i Rypefjord, ligger NorSea Polarbase. Det er også her, inne på basen, at AM North holder til. Maskinregisteret besøker basen og får omvisning av Kjetil Holmgren og Roger Erlandsen, daglig leder i GSG AS. Sistnevnte er, sammen med NorSea Polarbase AS og Industri Invest AS, medeier i AM North.

- Vi er i oppstartfasen og har gjort klar lokalene, vi har maskinen på plass, den har fått et eget spesialbygget rom og 1. august startet daglig leder Jan-Inge G. Kongsbak, forteller Holmgren.

- Jeg tror dette er starten på et nytt industrieventyr, sier Roger Erlandsen.

Han leder produksjonsbedriften GSG AS og har kjørt i drøyt tre timer fra Kunes for å møte Maskinregisteret.

- Grunnen til at vi ville være med som aktive medeiere er at vi ser at det er et behov for additiv produksjon her i nord, og vi ser lengre enn bare oljenæringen. I vår egen produksjon driver vi blant annet med industriell 3D-printing, riktignok ikke metallprinting, men våre erfaringer er at AM-teknologien vil blomstre innen nær sagt alle felt, mener Erlandsen.

 

Helhetlig AM-satsing

Metallprinteren som AM North har investert i er en DMG MORI Lasertec 30 Dual SLM. Den er i utgangspunktet tenk å lage deler til oljenæringen, men i AM North har man større vyer.

- Vår lokasjon er perfekt på flere måter. Ikke bare er vi fysisk lokalisert i det samme bygget som reservedelslageret til Johan Castberg, til Polarbasen kommer alt av sjøgående kunder også utenfor oljenæringen. Vi snakker om fiskeri, oppdrett og alle andre maritime aktører. Dessuten er vi nær gruvedrift og andre industriaktiviteter i regionen, uttaler Jan-Inge Kongsbak.

Han er ivrig opptatt av å lære alt som er nytt.

- Daglig leder-rollen er ny for meg, for min ledererfaring er innen teknisk, og så skal jeg lære om metallprinting, som jeg ikke har drevet med før. Det er spennende, og vi gjør alt fra bunnen av, forteller Kongsbak, og fortsetter:

- Vi har fått god hjelp av fagfolkene hos DMG MORI i Tyskland, der maskinen er produsert. Vi har fått opplæring på fabrikken og teknikere derfra kommer til oss for videre oppfølging. Selv om læringskurven er bratt er vi som står bak satsingen erfarne industrifolk og vet å be om råd ved behov. Vi har fått god støtte gjennom samarbeid med Universitetet i Tromsø og Fagskolen i Nord. Dessuten lærer vi mye av å se hva eksempelvis Fieldmade får til i sin mikrofabrikk på kaia ved verftet på Stord. Der produseres 3D-printede deler til Johan Castberg på løpende bånd.

AM-satsingen som AM North bygger opp er langsiktig, målet er først å være en pådriver i regionen, men senere også være en global aktør.

- I disse dager har vi fokus på å få på plass et helhetlig tilbud, med 3D-skanner, andre 3D-teknologier og etterbearbeiding av ulike slag. Vi skal ha kontroll på hele verdikjeden innenfor AM, så vi har en lang horisont, bedyrer Kongsbak.

 

Bærekraftig produksjon

Han er rask med å snakke om de mange fordelene man oppnår ved bruk av additiv produksjon.

- Industribedriftene vi er i kontakt med her i regionen har ikke så god kjennskap til metallprinting og er litt skeptiske til å gå i gang med noe de ikke har gjort før. Derfor holder vi jevnlig kurs for å demonstrere AM-teknologien og dens fordeler. Vi skal nå alle, både skoler og næringsliv, sier Kongsbak.

Han mener det er viktig å fokusere på bærekraft og at AM-teknologien vil bidra på en positiv måte.

- Hvis alle som har fysisk reservedelslager kan benytte AM-teknologien, og istedenfor ha digitalt lager, får ikke bare den enkelte bedrift store besparelser med tanke på at man ikke behøver all lagerplassen, men vi oppnår også store reduksjoner i transport. Med 3D-printing nær der delene brukes får man i tillegg rask og sikker levering. At AM-teknologien kun bruker det nødvendige materialet for å lage en nær netto del, eller en helt ferdig del, bidrar også i miljøregnskapet. Vi skal dessuten benytte resirkulert metallpulver i vår produksjon.

 

Innovasjon i nord

- Med AM-satsingen her i Nord-Norge åpner det seg nye muligheter utenfor de etablerte industriene. Etter hvert som AM-teknologien blir bedre kjent og mer utbredt vil vi se oppblomstring av innovasjon innen flere områder, mener Roger Erlandsen, og fortsetter:

- Vi ser det i vår egen virksomhet. Når våre medarbeidere får pusle litt med 3D-printing kommer det raskt kreative nye ideer og oppfinnelser.

- I NorSea har vi et langsiktig perspektiv, for med erfaringene vi får fra AM North har vi som mål å etablere AM-lab på alle NorSea-lokasjonene i hele konsernet, konkluderer Ketil Holmgren.

 

For mer informasjon se: www.amnorth.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.118